Proč si pořídit spodní prádlo z merino vlny?

Mít v létě úsměv na rtech ve vedru, před kterým se člověk neschová ani v lese, je poměrně náročné. Kapky potu člověku stékají z čela, zad i hýždí a bavlna na zádech studí. S merinem ale léto zvládnete v suchu, pohodlí a bez zápachu, takže po třídenním treku klidně můžete jít rovnou na rande. Nevěříte? Tak si přečtěte náš článek, nebo rovnou vyzkoušejte merino na vlastní kůži.

Дизайн без названия(443)

Merino, co to je?

Merino se řadí mezi přírodní materiály, které se používají k výrobě vysoce funkčního oblečení. Z merina se šijí svršky i spodky pro celoroční aktivity. Odkud se tento spolehlivý přírodní materiál bere?

Merino vlnu, jak už název napovídá, produkuje vyšlechtěné plemeno ovce se stejnojmenným názvem. Tyto ovečky se v současné době v největším počtu chovají v Austrálii a na Novém Zélandu. Chov merino ovcí ale existuje i v Evropě, zejména Německu, Francii a Španělsku, odkud původně toto plemeno pochází.

Vlna ovcí merino má jednotná, hustá a mírně zvlněná vlákna, z čehož plyne řada jejích vynikajících vlastností včetně skvělé schopnosti termoizolace.

Дизайн без названия(444)

Vlastnosti merina

Oblečení z merina výborně pohlcuje vlhkost. Jemné pletence merino vlny pojmou vlhkost odvedenou z těla, aniž by si člověk uvědomil, že má mokrá záda. Vlna se totiž nelepí na kůži a na rozdíl od bavlny nestudí a udržuje teplo.

To ocení jak sportovci a turisté na výletech, tak lidé v běžném městském provozu. A třeba také právě maminky, které nosí svá miminka v šátcích, čímž se jejich tělo mnohem rychleji zahřeje. Merino oblečení je navíc krásně měkké na dotek.

100% merino má také tuto zajímavou vlastnost: dokáže ochránit vaši kůži před UV zářením.

Mimo výše uvedené vlastnosti má ovčí merino vlna ještě jednu výhodu - ve vlněných vláknech je obsažen lanolin, tedy přírodní hypoalergenní tuk, který zabraňuje množení bakterií. Utkané oblečení z merina tak na rozdíl od syntetických materiálů po celodenním treku nezapáchá.

556766_lasting-panske-merino-boxerky-noro-sede 177004_lasting-wsb-906-cerna-merino-ponozky 887604_sensor-merino-impress-set-detsky-triko-dl-rukav-spodky-deep-blue-floral

Kdy si merino obléct?

Ráno, přes den, i na večer, pokud se tedy zrovna nechystáte do opery. Oblečení z merino vlny se vyrábí v provedení s nižší i vyšší gramáží a využijete ho celoročně. Vzhledem ke stále většímu výběru designových kousků se z merina stává oblečení vhodné nejen na sportovní aktivity, ale i běžné městské nošení.

Z jemného merina vhodného jako první vrstva se vyrábí nejen tílka a trička, ale i měkkoučké, prodyšné a hypoalergenní dámské funkční kalhotky. Samozřejmě, i pánové si přijdou na své v sekci s pánskými funkčními trenýrkami a slipy.

Na léto jsou vhodné kousky oblečení s nižší gramáží ca 130 - 180 g/m2. Ty se hodí také na zimní nošení jako první vrstva.

Čím vyšší gramáž je na výrobku uvedena, tím více bylo použito merino vlny na metr čtvereční materiálu. Tím se také funkčnost daného kousku oblečení zvyšuje, což oceníte právě spíš v chladných měsících.

V zimě proto oblékejte na první vrstvu (funkční spodky, tílko nebo tričko) také druhou vrstvu - mikinu s vyšší gramáží, která se pohybuje kolem 180 - 320 g/m2.

Umění také spočívá v tom, správně vrstvit. S merinem to jde skvěle a na podzim můžete díky vrstvení merino svršků prodloužit podzimní sezónu s vaší softshellovou bundou.

Na turistiku i další aktivity

Merino s nižší gramáží včetně spodního hypoalergenního prádla se vyloženě hodí na celoroční nošení, pochůzky po městě, procházky v lese i horskou turistiku. Oblečení z merina s vyšší gramáží vás v chladnějších měsících zahřeje například i při lyžování nebo rybaření.

Využít funkčních vlastností merina se dá i kombinováním jednotlivých kousků. Obecně se však merino hodí spíše na aerobní sporty s nižší intenzitou.