Výdejna / prodejna je z technických důvodů od 26. do 29. 4. 2024 uzavřená.

Jak vrstvit oblečení, abyste byli vždy v teple a nepotili se?

Přemýšlíte, jak se správně obléct na trek, procházku, běžky nebo na kolo? Pro to, abyste si užili každou chvíli v přírodě bez ohledu na počasí a teplotu, je základ oblečení vrstvit. Proč na takzvaném cibulovém systému záleží a jak vrstvit, abyste byli v pohodě a v suchu? Přečtěte si vše, co potřebujete k vrstvení vědět.

Дизайн без названия(363)

Vrstvení je základ

Jde o postupné vrstvení tenkého oblečení z různých materiálů, aby byly co nejefektivněji využity jejich funkční vlastnosti. První vrstva vás udrží v suchu, druhá v teple a třetí vás ochrání před externími vlivy, jako větrem, deštěm a zimou. Vrstvy zkrátka společně fungují dokonale. Lidské tělo se neustále přizpůsobuje intenzitě pohybu a změně okolní teploty. Snadno prochladne, nebo se naopak přehřeje. S více vrstvami je menší pravděpodobnost, že vás změna počasí zaskočí. Vrstvení přizpůsobte aktivitám, které plánujete dělat. Například pokud se chystáte na zátěžový běh s vysokou tepovkou, zvažte počet vrstev, při startu by vám totiž mělo být spíše chladno. Tělo se samo brzy zahřeje.

První vrstva

Vrstva, která se nosí přímo na těle, odvádí pot, ale drží vás v suchu a hlavně v teple. Funkční oblečení, zvané jako termoprádlo, by mělo být jako vaše druhá kůže, proto pokud tuto vrstvu vybíráte, měla by padnout přesně na tělo a maximálně se přizpůsobit vašemu pohybu. Tato vrstva by vás měla podržet během nejnáročnějších aktivit i počasí. Na výběr je hned z několika materiálů, se kterými se pojí různé vlastnosti.

Merino vlna

Druh vlny je ze speciálně vyšlechtěných ovcí. Vlákna jsou jemnější než u tradičního druhu vlny. Oblečení z tohoto materiálu se hodí na vyšší intenzitu zátěže na celoroční aktivity. Jedná se o přírodní materiál, který má skvělou schopnost izolace, tedy efektivně zahřívá i ochlazuje. Jeho velkou výhodou je perfektní odvod vlhkosti, je antibakteriální, proto ani po opakovaném propocení oblečení nezapáchá.

Kašmír

Tento materiál se hodí na spodní vrstvu pro nižší intenzitu zátěže a do nízkých teplot. Přírodní materiál je extrémně měkký, hřejivý a prodyšný. Dokáže účinně odvádět vlhkost a je pověstný svou odolností a dlouhou životností.

Syntetika

Pokud máte spodní vrstvu ze syntetiky, hodí se vám na celoroční aktivity a na více intenzivní zátěž. Stejně jako předchozí materiály odvádí vlhkost, navíc je rychleschnoucí, elastický, odolný vůči oděru a udržuje si svou barvu. Na druhou stranu mohou levnější kusy oblečení ve větší míře zapáchat po propocení.

Дизайн без названия(361)

Druhá vrstva

Důležitou funkci má také druhá vrstva oblečení, nejčastěji v podobě svetru či mikiny, která přebírá vlhkost z první vrstvy a odvádí ji pryč od těla. Musí být tedy prodyšná, ale zároveň musí izolovat a tělo držet v teple. Druhé vrstvy najdete vyrobené z různých materiálů, vodítkem je, jaká je plánovaná aktivita.

Fleece

Vrstva z fleecového materiálu se hodí spíše na rekreační aktivity, turistiku i lyžování. Oblečení z fleecu může mít spoustu podob, fleece totiž může být tenký i silný, oboustranný či česaný. Vhodný je spíše do nižších teplot, kvůli jeho výborné tepelné izolaci. Navíc je rychleschnoucí a voděodolný.

Funkční materiály

Oblečení z funkčního materiálu se hodí na celoroční aktivity a na vyšší intenzitu zátěže, kvůli dobré schopnosti odvodu vlhkosti a udržení těla v teple. Navíc oblečení rychle schne.

Bavlna

Tento materiál se hodí na volnočasové aktivity o nízké zátěži a intenzitě. Bavlněné věci jsou sice pohodlné a prodyšné, ale vlhkost nedokáží absorbovat a odvádět. Nevýhodou také může být absence schopnosti rychlého schnutí.

Дизайн без названия(360)

Třetí vrstva

Svrchní vrstva slouží jako obranný štít, který k tělu nepustí zimu, vítr ani déšť, zároveň ale propouští vlhkost ven. Pokud máte správnou bundu nemusí vám počasí dělat starosti. Bundy mohou být různých typů.

Softshellová bunda

Hodí se do nižších teplot, ale pro vyšší aktivní zátěž. Bunda dokáže udržet teplo a chránit proti externím vlivům. Bunda může být membránová i nemembránová, nebo v nepromokavé i méně voděodolné variantě. Při výběru membránové bundy i bundy bez membrány je opravdu nezbytností se zamyslet, v jakých podmínkách bude bunda nejčastěji nošena.
Nepromokavé oblečení musí plnit prakticky dvě protichůdné vlastnosti, a to na jedné straně se nesmí voda padající z nebe dostat dovnitř, ale na straně druhé se musí vlhkost od těla dostat od těla ven.

Bunda proti větru

Naprosto univerzální kus oblečení na celoroční využití, kdy brání proti profouknutí, bývá velmi skladná a lehká s různým stupněm nepromokavosti, která se odvíjí od kvality a ceny. Často bývají tyto bundy tak sbalitelné, že ji můžete mít i v kapse u mikiny či v ledvince.

Prošívaná bunda

Bundy péřové tedy s přírodní náplní nebo syntetickou náplní se vyznačují nízkou hmotností a skvělou sbalitelností, takže se dají vzít s sebou takřka všude. Maximálně vhodný je tento typ bundy pro nízké teploty, kdy plní výborně izolační i hřejivou funkci, jak na jednodenním výletě, tak na týdenní výpravě. Nevýhoda péřové výplně je, že mokrá ztrácí své izolační schopnosti, dá se částečně chránit vodoodpudivou úpravou svrchního materiálu bundy.

Hybridní vrstva

Mezistupeň mezi druhou a třetí vrstvou může být hybridní oblečení, které je prodyšné, ale zároveň chrání před deštěm i větrem. Na vnitřní straně oblečení může být jemný fleece, který zaručí teplo a je jakýmsi převozníkem potu od těla. V případě přívětivého počasí lze hybridní oblečení využít jako poslední vrstvu.