Jak vybrat lyžařskou bundu?

Čeká vás letos obnova lyžařského oblečení? Nepodceňujte výběr, protože taková kvalitní bunda na lyže vám dobře poslouží i dlouhá léta. Bunda by měla perfektně sedět, být funkční, tedy nepromokavá a prodyšná, a zároveň by měla vyhovovat jak vašemu stylu jízdy, tak i podmínkám. Přečtěte si pár tipů, jak vhodnou lyžařskou bundu vybrat.

Дизайн без названия(90)

Jaké vlastnosti u bundy sledovat?

Je toho celá řada, co sledovat a podle čeho se při výběru rozhodovat. Zimní bunda na lyže se zásadně liší svými vlastnostmi například od bundy na běžky, turistické nebo skialpové. Během lyžování totiž střídáte fáze aktivity a klidu v delších časových úsecích.

Nepromokavost, voděodolnost, vodní sloupec

Vodní sloupec udává schopnost materiálu odolávat tlaku vody o určitém množství. Čím je hodnota vyšší, tím je schopnost bundy udržet vás v suchu větší. To, abyste zůstali pod bundou v suchu, ale také závisí na voděodolnosti zipů a švů, a samozřejmě na možnosti nastavení kapuce a rukávů. S ohledem na náročnost a styl lyžování vybírejte i odolnost vůči vodě. Pro rekreační běžné lyžování stačí vodní sloupec do 10 000 mm, pro ty náročnější lyžaře pak jsou vhodné spíše bundy do 15 000 mm, kdy při akčnějším stylu jízdy se hodí i vyšší vodní sloupec. Nepromokavost u bundy může být narušena mechanickým opotřebením nebo špatným praním. Vždy tak před prvním praním čtěte doporučení k údržbě.

1028673-3_trimm-justa-white-jeans-blue 888186_kilpi-massima-jg-tyrkysova-01 1016747-16_northfinder-lawrence-bu-5141snw-391-blue-orange17

Prodyšnost

Prodyšnost se definuje buď odporem proti průniku vlhkosti, nebo naopak propustností vodních par. Obecně platí, že čím vyšší prodyšnost, tím nižší přehřívání těla a kumulace potu pod bundou. K tomu pomáhá membránová technologie, která se používá prakticky na všechny druhy outdoorového vybavení od bund, bot, rukavic, až po stany. Membrány nepropustí vodu, díky labyrintové struktuře jsou větruvzdorné a jsou prodyšné.

Materiály s membránou poskytnou ideální kombinaci zmiňované voděodolnosti při skvělé prodyšnosti. To znamená, že vás perfektně ochrání před sněhem a zároveň pouští ven pot. Při jejím výběru se zajímejte o typ, protože existují dva. Jedná se o porézní membránu s drobnými dírkami, kdy materiál není strečový aby se dírky udržely stejně velké. Tato membrána je pod označením Gore-tex. Druhým typem je neporézní membrána, která dírky nemá, ale jedná se o strečový materiál. Princip je ten, že zvenku tekutinu nepřijme a zevnitř nasákne pot, který je následně odveden ven. U výrobců najdete označení Dermizax nebo Derilite.

pexels-gustavo-fring-6699199

Co by měla mít lyžařská bunda

Jako vrchní vrstva by měla bunda plnit hned několik úkolů, proto je její výběr tak důležitý. Mimo vlastnosti jako prodyšnost, nepromokavost a větruvzdornost jistě uvítáte také praktické vychytávky.

  • Kapsa na skipas na rukávu pro bezpečné uschování skipasu a komfortní průjezd turnikety ve středisku.
  • Kapsa na brýle, která je dostatečně prostorná, jak na brýle lyžařské, tak sluneční.
  • Elastický sněžný pás s protiskluzovou úpravou, který chrání, aby se bunda na těle nevyhrnula a vám se pod oblečení nedostal sníh či studený vítr.
  • Uzavíratelné odvětrávání, které oceníte v teplejším počasí a naopak v chladnějším ho pohodlně uzavřete.
  • Nastavitelná kapuce abyste si ji mohli stáhnout dle potřeby a zároveň aby bylo možné ji přetáhnout přes helmu či ji z bundy zcela sundat.

Jak vybrat bundu podle účelu?

Bunda vás nejen nesmí nikde táhnout a být vám nepohodlná, aby vás nelimitovala v pohybu. Nutné také je, aby bunda obecně odpovídala svému účelu.

  • Celodenní ježdění na sjezdovce - vybírejte bundu dostatečně voděodolnou, ale zároveň prodyšnou kvůli odvádění potu. Mohou se hodit také odvětrávací otvory. Větruodolný materiál s vodním sloupcem okolo 15 000 mm vás při sjezdu ochrání před vodou, při častých jízdách lanovkou vysoko nad zemí pak zabrání prochladnutí.
  • Freeride - pro jízdu v náročnějším terénu vybírejte bundu, která je kompatibilní s nezbytnou výbavou, například s lavinovým batohem.
  • Freestyle - akční styl ježdění se skoky a triky si vyžaduje volnější a pohodlnější střih kvůli většímu rozsahu pohybu. Prostor byste si pod bundou měli nechat i pro chránič páteře.

TIP: Co si obléct do Norska?

A co si pod lyžařskou bundu obléknout?

Doporučujeme začít funkčním prádlem ze syntetických materiálů, které vás bude hřát a zároveň odvede pot od těla. I když přestanete lyžovat a sednete si do restaurace, zůstanete v teple. Splňovat by funkční prádlo mělo také to, že musí těsně přilnout k tělu, v opačném případě špatně izoluje. Jako další vrstva by měla být mikina či sportovní svetr, které ovšem jsou prodyšné a teplé zároveň. Takový funkční sportovní svetr zahřeje, přebere od termoprádla nahromaděnou vlhkost a pošle ji dál do třetí/svrchní vrstvy.

Screenshot 2022-08-16 at 13-19-58 Husky Termoprádlo Active Winter Dětský termo komplet modrá - OutdoorMarket Дизайн без названия(89) Дизайн без названия(88)