Výdejna / prodejna je z technických důvodů od 26. do 29. 4. 2024 uzavřená.

Jak vybrat bundu na běžky?

Od bundy na běžky požadujeme ochranu před sněhem, deštěm, větrem a chladem. Zároveň musí být dostatečně prodyšná, aby všechen pot odváděla od těla. Nevíte si rady jak vybrat tu pravou bundu na běžky, ve které se budete dobře hýbat? Čtěte následující článek.

OM-blog44

Nepromokavost

Nepromokavost bundy na běžky vám zajistí kvalitní membrána, která se zároveň postará i o prodyšnost. Nepromokavost materiálu se udává v milimetrech vodního sloupce, kterému membrána odolá, než skrze materiál propustí první kapky.

Na běžky doporučujeme zakoupit bundu s vodním sloupcem alespoň 10 000 mm.

Osvědčeným materiálem je softshell, který má výbornou prodyšnost, což při náročné aktivitě, jakou běžecké lyžování bezesporu je, jistě oceníte. Softshellové bundy jsou odolné proti větru a mají i dobré termoizolační vlastnosti. Stejně tak odolají i krátkému dešti. Chystáte-li se do extrémnějších podmínek, pořiďte si bundu z membránového softshellu.

818235_husky-panska-softshell-bunda-scooby-m-modra 02 (5) 892821-5_kilpi-balans-w-tmave-zelena

Větruvzdornost

Aby vás bunda dobře chránila před větrem, měla by být vybavena membránou windstopper, díky které neprofoukne, a vy zůstanete po celou dobu aktivity v teple.

Prodyšnost

Dalším aspektem, který je třeba při výběru bundy na běžky zohlednit je prodyšnost. Díky prodyšnosti je bunda schopna odvádět pot a vlhkost od těla v podobě vodní páry. Prodyšnost se udává v jednotkách g/m2/24h.

Na běžky si pořiďte bundu s prodyšností alespoň 10 000 g/m2/24h.

Některé modely bund jsou vybaveny praktickým odvětráním - nejčastěji v podpaží a na zádech. Díky tomu si sami můžete regulovat větrání.

Tepelná pohoda

Běžkařská bunda musí také dostatečně hřát. Zateplení vybírejte podle toho, jací jste běžkaři. Pokud jste na běžkách velice aktivní, postačí vám tenčí bunda. Naopak jestli na běžkách trávíte celý den, občas zastavíte a jezdíte pomalejším tempem, bude lepší si pořídit bundu teplejší.

OM-blog44 (1)

Nezapomeňte ani na volnost pohybu

Při jakékoliv aktivitě je důležitá volnost pohybu a jinak tomu není ani na běžkách. Běžkařské lyžování vyžaduje poměrně široký rozsah pohybu, proto je dobré volit bundu s příměsí elastanu, který je velice pružný.
Strečový materiál bývá použit v celé bundě, nebo jako strečové panely na bocích, zádech a rukávech.

Před zakoupením si bundu pořádně vyzkoušejte. Ideálně si s sebou do obchodu vezměte také termoprádlo a izolační vrstvu (např. fleecovou mikinu), kterou budete pod bundou nosit.

Může se hodit

  • reflexní prvky - pokud plánujete běžkovat za snížené viditelnosti nebo večer, může být užitečné, aby bunda obsahovala reflexní prvky pro zvýšení viditelnosti
  • kapsy na zip - praktické kapsy nebo úložný prostor na bundě mohou být užitečné pro uložení mapy, potravin, mobilu nebo jiných drobností
  • elastické manžety
  • ochrana brady před poškrábáním od zipu