HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Akce trvá jen do 6.5.

Jak vybrat oblečení do sychravého počasí

S frází není špatného počasí, jen špatného oblečení jste se již určitě setkali. A my s tím musíme jedině souhlasit. Pokud si vyberete správné a kvalitní oblečení, nezaskočí vás mlha, déšť, vítr ani zima.

stan (4)

Základem je vrstvení oblečení

Abyste se venku cítili komfortně i ve špatném počasí, je při oblékání důležité myslet na systém vrstvení oblečení.
Základem jsou tři funkční vrstvy.

První sací vrstva

První základní vrstvou je sací vrstva, která by měla dobře přiléhat na tělo. Jejím úkolem je dobře odvádět vlhkost od těla a udržovat jej v suchu po celou dobu aktivity.

Jako první vrstva se proto nejčastěji obléká funkční prádlo.

  • syntetické funkční prádlo - udržuje tělo suché, velmi rychle schne, vhodné na kratší a fyzicky náročnější aktivity v teplejším počasí
  • merino funkční prádlo - neváže pachy, hřeje i za vlhka, je přirozeně antibakteriální, nehořlavý a velice komfortní, vhodné do chladnějších podmínek

Pamatujte, že funkční prádlo musí skvěle sedět.

Izolační vrstva

Jak je z názvu jistě zřejmé, izolační vrstva má tělo hlavně dobře izolovat od zimy a také dobře odvádět vlhkost z první sací vrstvy.
Používány jsou materiály z technických vláken, které se vyznačují schopností vázat velké objemy vzduchu, nízkou nasákavostí a dobrou schopností transportovat vlhkost.

Ideální izolační vrstvou je oblečení ušité z fleecu, které dobře váže vzduch a má výbornou tepelnou izolaci.

Ochranná vrstva

Ochranná vrstva musí uchovávat izolační vrstvu pod sebou suchou, aby se zabránilo pocení, a zároveň musí splňovat určitou nepromokavost, aby se zabránilo přístupu vody z vnějšího prostředí.

  • oblečení s membránou - speciální materiál, který je laminovaný na spodní vrstvu svrchního materiálu, velmi odolný, dobře prodyšný, s dlouhou životností
  • oblečení se zátěrem - materiál je nanesen výrobcem na spodní stranu svrchního materiálu, speciální vrstva vysoce voděodolného materiálu
  • oblečení s vodoodpudivou úpravou DWR - chemicky ošetřený materiál, po určitý čas dobře odolává vodě, dlouhodobě působící impregnace

stan (3)

Co je to softshell?

Jde o souhrnné označení moderních vícevrstvých funkčních materiálů, které jsou mechanicky odolné, nepromokavé, tepelně izolační, větruvzdorné a prodyšné.

Čepice, rukavice a multifunkční šátek

Při pořizování oblečení do sychravého počasí nezapomeňte ani na kvalitní pokrývku hlavy. Pokud vám vadí klasická čepice, můžete si vybrat čelenku, ale mít hlavu v teple je velice důležité. Přes hlavu nám totiž z těla odchází nejvíce tepla.

Stejně důležité jsou i rukavice, pokud budete celý den v pohybu, postačí vám tenké plus jedny náhradní do batohu. Praktické jsou dotykové, díky kterým můžete ovládat mobilní telefon, bez toho aniž byste museli vyndat ruce z vyhřátých rukavic.

Hodti se vám jistě bude i multifunkční šátek, který zahřeje váš krk. V případě potřeby lze použít jako ručník nebo pokrývka hlavy.