HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Platí pouze do 6. 5.

Výdejna/prodejna je z technických důvodů od 26. - 29. 4. 2024 uzavřená.

Jak prát funkční oblečení?

Funkční oblečení je skvělou volbou pro všechny sportovní a outdoorové aktivity. Vzhledem k tomu, že je určeno pro aktivity, při kterých se člověk většinou dost zpotí, je nezbytné ho pravidelně prát. Abyste vlastnosti tohoto druhu oblečení nijak nenarušili, musíte si při jeho praní počínat obezřetně. Sice to není žádná velká věda, ale vyplatí se vědět, jak přesně na to.

Дизайн без названия (14)

Co je funkční oblečení?

Co vlastně je funkční oblečení? Řadí se mezi něj funkční prádlo neboli termoprádlo, které představuje skvělou první vrstvu a je v přímém kontaktu s pokožkou, a pak další oblečení z funkčních materiálů, jakou jsou třeba mikiny na běh či běžky. Funkční oblečení je ušito buď z nějakého rychleschnoucího syntetického materiálu (polyesteru, polyamidu či polypropylenu), nebo z přírodního materiálu (merino vlny nebo bambusových vláken), případně jejich kombinace. Mezi hlavní přednosti funkčního oblečení patří schopnost efektivně odvádět pot od těla, díky čemuž vás po celou dobu trvání aktivity udrží relativně v suchu a přispívá ke správné termoregulaci těla – v létě snižuje riziko přehřátí organismu a v zimě vás zase udrží v teple.

Kdy prát funkční oblečení?

Všechno funkční oblečení nemusíte bezpodmínečně prát po každém nošení a propocení. Obecně platí, že přírodní materiály nemusíte prát tak často jako ty syntetické. Praktické je v tomto ohledu zejména oblečení z merino vlny, které absorbuje bakterie způsobující zápach. Když ho necháte po sportu vyvětrat, ideálně na čerstvém vzduchu, můžete si ho klidně vzít i vícekrát. V případě, že oblečení z merino vlny zapáchá i po vyvětrání, je nejvyšší čas ho vyprat. Oblečení ze syntetických vláken, které používáte jako první vrstvu, je dobré prát po každé náročné fyzické aktivitě, kdy se zpotíte. Funkční mikiny nebo kalhoty mohou vydržet v přijatelném stavu déle, záleží na tom, jak moc oblečení propotíte.

Дизайн без названия (12)

Správné praní funkčního oblečení

Když přijde čas na praní oblečení z funkčních materiálů, začít byste vždy měli pohledem na štítek s pracími symboly, který na každém kousku oblečení najdete. Když se budete řídit informacemi ze štítku a dodržíte několik doporučení zmíněných níže, oblečení celý prací proces přečká bez poškození. Štítky byste z tohoto důvodu neměli z oblečení odstřihávat.

Předtím než oblečení dáte do pračky, zapněte všechny zipy, pokud je vaše oblečení má, jinak by v pračce mohlo dojít k poškození jak tohoto kousku, tak i dalších. Samozřejmě nezapomeňte vyprázdnit kapsy. Dále je dobré oblečení obrátit naruby – přispějete tak k delší výdrží potisků a reflexních prvků.

Tip: V případě, že je oblečení silně zašpiněné bahnem, před hozením do pračky ho ručně předperte. V teplé vodě s trochou pracího prostředku nechte bahno asi hodinu odmočit a pak oblečení jemně vymáchejte. Po vymáchání ho neždímejte kroucením nebo silným mačkáním.

Co se týká volby pracího prostředku, sežeňte si takový, který je určen přímo na praní funkčních materiálů. Běžně se jedná o tekutý prací prostředek. Na funkční oblečení ze syntetických materiálů můžete použít univerzální prostředek na sportovní oblečení, na oblečení z merino vlny seženete speciální prostředek na praní přímo tohoto materiálu. Dávkování proveďte dle informací uvedených na obalu. Rozhodně nepoužívejte aviváž, protože by snížila funkčnost oblečení.

Při nastavení teploty praní respektujte hodnotu ze štítku s pracími symboly. Pokud jste ho například ustřihli nebo není čitelný, neuděláte chybu, když budete oblečení prát na šetrný program pro praní jemného prádla s teplotou vody 30 °C a nízkými otáčkami (do 800 otáček za minutu). Tato teplota je výrobci často doporučována, nejvýše to bývá 40 °C. Pokud vaše pračka nabízí speciální programy pro praní sportovního oblečení (vhodné na syntetické materiály) nebo praní vlny (vhodné na praní přírodních funkčních materiálů), po kontrole nastavení správné teploty a otáček je můžete bez obav využít.

Дизайн без названия (13)

Sušení funkčního oblečení

Oblečení z funkčních materiálů nechte usušit volně na vzduchu, pověšené na sušáku. Sušit ho můžete doma i venku, ovšem vyhněte se sušení na přímém slunci, abyste předešli vyblednutí barev. Funkční oblečení se obvykle nežehlí. Jestliže se chcete vyhnout otiskům od kolíčků na prádlo, oblečení na sušák rozložte. Pro usušení ho nedávejte do sušičky, protože hrozí poškození jemných vláken funkčních materiálů a ztráta jejich specifických vlastností. Schnutí funkčního oblečení vzhledem k vlastnostem používaných materiálů probíhá rychle. Pro rychlejší proces sušení neplňte pračku úplně doplna, aby se oblečení lépe vymáchalo.