HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Platí pouze do 6.5.

Co je to skialp?

Nebaví vás čekat dlouhé fronty na lanovku, chcete poznat zasněženou krajinu z jiného úhlu pohledu a dát si příjemně do těla? Pak je pro vás skialp tou pravou aktivitou pro zimní měsíce.

Skialp, často se můžete setkat také s názvy skialpy nebo skialpinismus, je turistika na lyžích. Díky lyžím se speciálním vázáním a stoupacími pásy je možné chodit do kopce. Po zdolání vrcholu pak stačí pásy sundat a vychutnat si zasloužený sjezd dolů.

Дизайн без названия(269)

Vybavení na skialp

Výbava na skialp je celkem specifická a může se lišit v souvislosti s vyhledávaným terénem a zdatností skialpinisty. Úplným základem jsou skialpové lyže, vázání, boty, hole a stoupací pásy.

Lyže

Lyže na skialp jsou, oproti lyžím sjezdovým, lehčí a měly by obstát na různých druzích sněhu. Ostatní parametry (délka, šířka, tuhost) závisí na individuálních potřebách lyžaře.

Vázání

Skialpové vázání se dělí na dvě hlavní kategorie – rámové a pinové. Více skialpinistů upřednostňuje pinové vázaní, protože je lehčí a robustnější. Těžší rámové vázání ocení lyžaři při ostrých sjezdech nebo freeridu. U obou druhů vázání se přepíná mezi stoupacím a sjezdovým módem.

Boty

Boty musí umožňovat pohodlnou chůzi do kopce a zároveň být stabilní při sjezdu. U většiny skialpových bot se dá režim chůze a sjezdu přepínat. Vyrábí se z kvalitních lehčích plastů, konstantních při různých teplotách.

Hole

Při výběru skialpových holí jsou nejdůležitější tři parametry – nastavitelná délka, hmotnost a prodloužená rukojeť. Jinou délku holí potřebujete jako oporu pro výstup, jinou zase pro sjezd. Vybírejte tedy hole teleskopické, nejlépe z lehkého karbonu nebo hliníku. Prodloužená rukojeť usnadňuje rozložení sil a přehmátnutí například při traverzu.

Stoupací pásy

Stoupací pásy, často označované jako pásy tulení, se lepí na skluznici lyže. Při pohybu vpřed jsou pásy hladké a po sněhu kloužou – umožňují tedy chůzi do kopce. Při pohybu vzad se povrch pásu naježí a zamezí tak podklouznutí. Stoupací pásy se vyrábějí nejčastěji z mohéru, nylonu nebo mixu obou druhů vláken. O pásy je nutné řádně pečovat, jsou nejchoulostivější částí skialpové výbavy.

friends-skiers-having-fun-ski-resort-mountains-winter-skiing-snowboarding

Ostatní vybavení

Pro maximální zážitek ze skialpové túry, je třeba vědět, jak se správně obléct. Při cestě nahoru se zpotíte, při manipulaci s pásy na vrcholu a sjezdu budete naopak potřebovat zahřát a neprofouknout. Funkčnost materiálů a správné vrstvení je klíčové.

Žádnému skialpinistovi ve výbavě nesmí chybět helma. Během skialpových túr se můžete pohybovat v technicky náročném terénu. Nejlepší volbou je tedy helma určená přímo pro skialpinismus, s lyžařskou i lezeckou certifikací.

Stejně tak se na skialpech neobejdete bez kvalitního batohu, do kterého si sbalíte náhradní oblečení, pití a svačinu, lavinovou výbavu, helmu a další vybavení.

Svatá trojice

Pokud se plánujete na skialpech pohybovat ve volném terénu, kde hrozí nebezpečí pádu lavin, je lavinová výbava nezbytným vybavením. Mezi svatou trojici každého skialpinisty patří lavinový vyhledávač, lavinová sonda a lopata.

Lavinový vyhledávač, často označovaný jako pípák, je radiový vysílač / přijímač sloužící k lokalizaci zasypaného v rámci metrů. Pomocí lavinové sondy pak zjistíte přesnou polohu a hloubku zasypaného. Teleskopická lopata, ideálně kovová, umožňuje dostat se k zasypanému a zachránit ho.

Pro zvýšení šance na přežití při zasypání lavinou jsou na trhu lavinového batohy se speciálním airbagovým systémem.

Skialpinistické disciplíny

Pohyb na lyžích s tuleními pásy může mít několik podob – od občasného víkendového vyšlápnutí kopce v okolí po extrémní závody.

Nejvíce rozšířenou disciplínou je skitouring, kombinující poměrně jednoduchý výstup na vrchol a nenáročný sjezd. Pod skitouring můžeme zařadit také vícedenní přechody hor z chaty na chatu v technicky nenáročném terénu.

Mezi další disciplíny patří například speedtouring, fitnesstouring, skitouring-freeriding, skiextrém nebo race.

Jak začít?

Než se poprvé vydáte na skialpovou túru, je třeba trochu suché přípravy. U všeho vybavení je nutné vědět, jak funguje a jak se ním správně zachází. Vyzkoušejte si doma v klidu manipulaci se stoupacími pásy, přepínání vázání nebo správné zapnutí do bot.

První seznámení se skialpem by mělo být krátké a pohodové. Nejlepším způsobem je vyrazit s kamarády, kteří už nějakou zkušenost mají, nebo si zaplatit základní skialpinistický kurz s instruktorem.

Jestliže se před nákupem vlastního vybavení chcete ujistit, že vás tento druh sportu bude opravdu bavit, doporučujeme si vybavení poprvé půjčit v některé ze specializovaných půjčoven.

Kam u nás vyrazit na skialpy?

S přibývající popularitou skialpu v Čechách, narůstá i počet zajímavých tras. Vyrazit můžete do Krkonoš, Jizerských a Orlických hor, Beskyd, Krušných hor, na Šumavu nebo Králický Sněžník.