HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Platí pouze do 6.5.

Jak se obléct na skialpy?

Když přijde řeč na skialpinistické vybavení, debata se často stočí k lyžím nebo botám, důležité je ovšem také oblečení. Pro předvedení toho nejlepšího výkonu na skialpech totiž potřebujete, aby vaše oblečení bylo pohyblivé, cítili jste se v něm pohodlně a poskytovalo ten správný tepelný komfort a ochranu před povětrnostními vlivy. Podívejte se, jaké byste měli zvolit oblečení na skialpovou túru, aby splnilo všechny zmíněné požadavky.

Дизайн без названия(144)

Nahoru nalehko, na cestu dolů se musíte přiobléct

Pro skialpy je charakteristické to, že musíte přizpůsobovat své oblečení aktuální situaci častěji, než je zvykem u jiných zimních sportů a venkovních aktivit. Je to dáno tím, že roli nehraje pouze počasí. Při stoupání na vyhlédnutý vrchol se pořádně zapotíte, i když bude docela velká zima, ale pokud budete mít štěstí na hezké počasí – nebude sněžit, pršet, foukat silný vítr a bude docela teplo –, stoupat můžete nalehko, někdy dokonce jen v triku. Jakmile však přijde na řadu sjezd dolů, je třeba se přiobléct a vytáhnout z batohu teplejší mikinu, bundu nebo rukavice. Studený vítr při sjezdu totiž rozhodně není příjemný. A podobné je to i při delších přestávkách.

Z toho vyplývá, že byste s sebou měli mít dostatek různě teplého oblečení, které ne vždy budete mít zrovna na sobě. Proto si při balení na túru nezapomeňte vzít batoh, kam se vám vejde nejen pití, svačina a lavinová výbava, ale také právě všechno potřebné oblečení.

Základem je vrstvení

Udržování vašeho těla v teple a suchu samozřejmě pomůže zajistit kvalitní oblečení z těch správných materiálů. Ovšem aby plnilo svou funkci tak, jak má, musíte dodržovat pravidlo vrstvení.

První vrstva odvádí pot

První vrstvou, kterou byste měli mít oblečenou jak na horní, tak i dolní části těla za všech podmínek, je funkční prádlo, často označované jako termoprádlo. Funkční prádlo musí přiléhat k tělu, vzhledem k jeho lehkosti vás ale nebude omezovat v pohybu. Zaručuje rychlý odvod potu od těla do dalších vrstev, případně přímo do okolí, takže vás udrží v suchu. Tím rovněž přispívá k zajišťování tepelného komfortu, a to i při náročných výkonech – po zastavení vás nebude studit zpocené oblečení.

Zvolit můžete buď prádlo vyrobené z rychleschnoucích a prodyšných syntetických, nebo přírodních materiálů, případně jejich kombinace. Oblíbeným přírodním materiálem, vhodným na dlouhotrvající výkony, je merino vlna. Merino vlna se může pochlubit velmi dobrou izolací tepla a zároveň vysokou prodyšností. Také potěší, že je tento materiál příjemný na dotek a neškrábe.

1025886-1_sensor-double-face-panske-triko-dl-rukav-deep-blue 887634-4_sensor-merino-impress-damske-triko-dl-rukav-deep-blue-origami 05

Druhá vrstva pro udržení tepla

Druhá vrstva patří na horní část těla a měla by jí být mikina opět z prodyšného materiálu, protože svou funkcí má navazovat na první vrstvu a dále odvádět vlhkost pryč od těla. Jejím hlavním úkolem pak vzhledem k větší tloušťce materiálu je ještě více bránit úniku tepla. Samozřejmě na trhu najdete různě silné a tím i různě hřejivé funkční mikiny – není od věci mít alespoň dvě nebo tři a před zacvaknutím bot do vázání si obléct tu akorát teplou mikinu podle aktuální situace. Mikinu si případně můžete jenom schovat do batohu na sjezd a pro případ, kdyby se ochladilo – když si ponesete mikinu v batohu, během túry si ji rychle obléknete a nad zimou vyhrajete.

Výběr materiálu je podobný jako u první vrstvy. Někomu více vyhovují syntetické materiály, jiní nedají dopustit na ty přírodní, zejména pak na merino vlnu. Výběr jednoduše záleží na osobních preferencích a po pár túrách již také na zkušenostech.

1028580-3_trimm-oasis-jeans-blue-dark-navy-front 02 (4) 887940_husky-detska-mikina-s-kapuci-artic-zip-k-turquoise-black-blue

Svrchní vrstva

Asi není překvapením, že svrchní vrstva – bunda a kalhoty – musí spolupracovat s vrstvami, které jsou pod ní. Měla by tedy zaručovat dostatečnou prodyšnost, jinak byste se v bundě a kalhotách pěkně zapařili už na začátku kopce. Kromě udržování tepla slouží jako ochrana před větrem a vodou padající z nebe, ať už je v jakékoliv formě.

Při výpravách za dobrého počasí jsou nejpoužívanější softshellové bundy a kalhoty, jež jsou prodyšné a odolné proti větru. Do náročnějších podmínek, například při sněžení, se pak vyplatí obléct nepromokavé oblečení s membránou s vysokým vodním sloupcem. U bund a kalhot, stejně jako u mikin samozřejmě platí, že jsou různě zateplené, a zimomřivější sportovci ocení právě více zateplené modely.

956157-8_10028954hhx01-carsten-ii 1026492_hannah-megie-sunny-lime 892251-2_husky-damska-softshell-bunda-sevan-l-dk--green

 

Pro ty, kterým je věčně zima, a pro všechny, kteří vyráží do hor za zvlášť mrazivých dnů, lze navíc doporučit teplou péřovou bundu. Péřovou bundu si je dobré nasadit přinejmenším během přestávek jako ochranu proti prochladnutí.

good-day-skiing

Rukavice

Rukavice musí dovolovat pevný a citlivý úchop holí. Hodí se mít více párů s různou prodyšností a hřejivostí, které si budete moci měnit na základě aktuálního počasí. Rukavice propocené tak, že by se daly ždímat, mít opravdu nechcete, v teplém počasí jsou tedy ideální pouze lehké a hodně prodyšné rukavice. Naopak za mrazivých podmínek nebo během sněžení je potřeba udržet ruce v teple a suchu za pomoci silných a nepromokavých rukavic.

Ponožky

Jistě všichni dobře znáte poučku, že zima vám nesmí být hlavně od nohou – to platí i pro skialpy!. Mimo bot vám s tím pomohou kvalitní ponožky. Chybu rozhodně neuděláte s ponožkami z merino vlny. Mimo výhod v podobě dobré tepelné izolace, dobrého odvodu potu a jemnosti na dotek, které byly zmíněny výše u funkčního prádla, stojí zvlášť v případě ponožek za zmínku, že merino vlna přirozeně potlačuje zápach, což oceníte po sundání bot.

Doplňky

Nakonec nezapomeňte ani na doplňky, které vám na skialpech zajistí vyšší tepelný komfort a ochranu proti větru. Takřka nezbytná je pro výstup nahoru čepice nebo čelenka. Opět se hodí mít více variant pro různé počasí. Pokud chcete nosit čepici nebo čelenku i pod helmou, pochopitelně si budete muset odpustit bambuli. Krk vám udrží v teple nákrčník a když začne jít opravdu do tuhého, není od věci mít v záloze připravenou kuklu.