Jak se orientovat v hodnotách nepromokavosti a prodyšnosti při výběru bundy?

Při výběru bundy, zejména sportovní bundy, ať už na lyže, běžky, běh nebo turistiku, je nutné vědět, jak poznat její schopnost odolávat promoknutí a jak dobře dokáže odvádět vlhkost od těla. Dobrá voděodolnost se hodí, když se vydáváte na svah, do běžkařské stopy nebo se prostě jen jdete projít ven a hrozí riziko, že začne pršet či sněžit. Kdyby skutečně začalo, v mokré bundě byste určitě neradi pokračovali. Zvláště za slunečných dnů, kdy panují plusové teploty, zase oceníte, když bunda bude dostatečné prodyšná. V neprodyšné bundě se při pohybu můžete rychle zapařit a pak si přijdete jako v promoknuté bundě taky. Vyvarovat se toho naštěstí lze správným výběrem bundy – stačí sledovat hodnoty vodního sloupce a prodyšnosti.

Дизайн без названия(209)

Vodní sloupec jako základní měřítko nepromokavosti

Míru nepromokavosti bundy udává hodnota vodního sloupce v mm. Ta vyjadřuje, kolik vody bunda zadrží, než ji propustí dovnitř. Čím vyšší tedy hodnota vodního sloupce je, tím je bunda odolnější proti promoknutí v dešti či sněžení.

Úměrně s vodním sloupcem však obvykle stoupá pořizovací cena bundy, takže při její koupi se vyplatí si ujasnit, v jakých podmínkách a při jakých aktivitách plánujete bundu nosit. Třeba lyžaři, kteří na lyže vyrazí jen párkrát do roka na Šumavu, opravdu nepotřebují bundu určenou pro náročné horské výpravy. Většina lyžařů si u nás i v oblíbených Alpách naprosto vystačí s bundou, která má hodnotu vodního sloupce kolem 10 000 mm. Přibližné rozdělení bund podle vodního sloupce najdete v následující tabulce.

Vodní sloupec Míra nepromokavosti
2 000–5 000 mm bunda vás udrží v suchu při kratších aktivitách v mírném dešti
5 000–10 000 mm cenově dostupné bundy pro univerzální využití rekreačními sportovci
10 000–15 000 mm bunda nepropustí vodu dovnitř ani při dlouhotrvajícím, poměrně silném dešti – vhodné pro vášnivé lyžaře či turisty, kteří se vydávají ven i za špatného počasí
více než 15 000 mm bunda dokáže dlouho odolávat vodě i v silném dešti – vhodné do náročných podmínek


Info: Bundy nabízí nejvyšší odolnost proti vodě (samozřejmě v rámci schopností konkrétního modelu) ve chvíli, kdy voda může po materiálu volně stékat a nepodléhá žádnému dynamickému namáhání. Jakmile je voda do materiálu vtlačována, stává se materiál na její propuštění náchylnější. Vtlačování vody do materiálu způsobuje například pád do sněhu či sezení v něm a větší tlak vody způsobuje také pohyb, jako je jízda na lyžích nebo na kole, kdy do kapek v rychlosti narážíte. Možná trochu paradoxně jsou k promočení náchylná rovněž místa pod batohem a jeho popruhy – když se mezi batoh a bundu dostane voda (a že se tam v dešti dostane), batoh ji vtlačí do materiálu.

Bunda vám musí sedět

Je dobré upozornit na to, že vodní sloupec vyjadřuje „pouze“ nepromokavost vnějšího materiálu bundy, ale důležitou roli v tomto ohledu hrají i další části, jako jsou zipy nebo švy (jednoznačnou volbou by měly být lepené švy), kterými by do bundy mohla zatékat voda, a její výbava. Proto musíte kvalitu bundy hodnotit jako celek.

Bunda vám rovněž musí dobře sedět. Do velké, volné bundy vám snáze naprší nebo se do ní dostane sníh okolo krku, rukávy, případně zespodu v oblasti pasu, což hrozí hlavně při pádu. Praktickou výbavou jsou z tohoto důvodu elastické rukávy ukryté v bundě, ideálně ty s průstřihem na palec, a sněhový pás. Nekupujte si však zase příliš těsnou bundu, protože ta vám nedovolí se volně pohybovat a stěží pod ni budete dávat další vrstvu, když se venku výrazně ochladí.

Дизайн без названия(210)

Prodyšnost – užitečný odvod vlhkosti pro všechny aktivní sportovce

Od hodnoty prodyšnosti se odvíjí to, jak bunda zvládá odvádět vlhkost, respektive pot od těla. Většinou se udává v g/m2/24 hod, říká tedy, kolik gramů vody maximálně odvede jeden metr čtvereční materiálu za 24 hodin. Vysokou hodnotu prodyšnosti potřebují sportovci, kteří se v bundě pořádně zapotí. Míru pocení ovlivňují především dvě věci, a to náročnost fyzické aktivity a počasí. Na klidné zimní procházky nebo rozvážné lyžařské radovánky vám tak za běžného zimního počasí s přehledem stačí bunda s paropropustností zhruba 8 000 g/m2/24 hod.

Opět se nemusíte hnát za co nejvyšší hodnotou prodyšnosti pro případ, že byste náhodou někdy museli jít z parkoviště k lanovce o sto metrů dál než normálně. Vysokou prodyšnost potřebují opravdu hlavně ti sportovci, kteří se pořádně zapotí vždy, když v zimě vyrazí ven. Jedná se například o běžce, běžkaře, skialpinisty a turisty, pro něž je mimo obdivování okolní přírody typická silná orientace na výkon. Zimomřivým lidem, jež během zimní dovolené tráví více času před hospůdkou u čaje než na lyžích, by dokonce mohla být v lehké, vysoce prodyšné bundě s velkými větracími otvory zima.

Souhra čísel prodyšnosti a vodního sloupce

Je vcelku obvyklé, že hodnoty prodyšnosti a vodního sloupce jsou stejné nebo podobné a čím vyšší jsou, tím horšímu počasí by měla bunda odolávat a tím fyzicky náročnější aktivity v ní může sportovec provádět, aniž by zevnitř celá nasákla potem. Někdy se ovšem tyto hodnoty mohou výrazně lišit a přesto to nemusí znamenat nic špatného. Třeba u pláštěnek na chůzi se hledí zejména na vysoký vodní sloupec, zatímco prodyšnost není tak podstatná. Naopak běžci nebo skialpinisté věnující se fitness skitouringu neboli kondičními skialpu, kteří se budou do svých dobrodružství pouštět za slunečného a relativně teplého zimního počasí, se neobejdou bez bundy se zvlášť vysokou prodyšností a funkčními větracími otvory, tedy nějaké lehké větrovky. Nejprodyšnější běžecké bundy nabízí prodyšnost i 40 000 g/m2/24 hod.

Tip: Aby bunda odváděla svou práci co nejlépe, nezapomeňte ji podpořit správným vrstvením oblečení. Jako první vrstvu si oblečte kvalitní funkční prádlo. Pokud není příliš velké teplo, druhou vrstvou má být mikina z funkčního materiálu a až na mikinu patří vhodně zvolená bunda vzhledem k počasí a aktivitě, do které si chystáte pustit.