HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Platí pouze do 6.5.

Jak vybrat turistický batoh?

Rádi podnikáte výlety do přírody a hledáte ten pravý turistický batoh? Výběr není vůbec jednoduchý, je důležité vzít v úvahu několik faktorů jako je třeba pohodlí a především funkčnost. V následujícím článku Vám přinášíme několik tipů a faktorů, na které byste se měli při výběru zaměřit.

backpack2


Turistické batohy obecně

Batohy pro turistiku jsou nejuniverzálnějším typem, které jsou určeny jak pro jednodenní výlety tak i pro ty vícedenní. Disponují různými velikostmi od nejmenších až po ty velké.

Pokud máte v plánu se vydat ať už na kratší či delší treky s batohem na zádech, ze začátku turistických vycházek jděte do lehčí verze a vyzkoušejte si, zda s batohem dokážete vůbec fungovat. Poté ale rozhodně investujte do kvalitnějšího kousku, protože pokud budete cestovat se špatně padnoucím batohem, už teď víme, že si neužijete jediný výlet naplno.

Pokud se potřebujete na batoh spolehnout, budete s ním cestovat opakovaně a to třeba i v letadle, vyberte si takový z pevnějšího a lepšího materiálu.

Kapacita batohu

Kapacita batohu se obvykle udává v litrech a závisí na délce Vašeho výletu. Je důležité si uvědomit, že větší kapacita batohu může být pohodlnější, ale zároveň těžší a méně stabilní varianta. Proto je důležité najít kompromis mezi dostatečnou kapacitou a pohodlným nošením.

  • 30 - 50 litrů
    - pro krátkodobé výlety s přenocováním na jeden den
    - batoh má nízkou váhu, je lehký a má nízké pořizovací náklady
  • 50 - 70 litrů
    - pro vícedenní výlety s vlastním stanem a potřebou více jídla a vody
    - batoh je lépe propracovaný a má nastavitelný zádový systém
  • 70 - 90 litrů - pro delší expedice s potřebou více věcí pro přespání ale i obživu
    - batoh pojme nejvíce věcí, je propracovaný a disponuje nastavitelným zádovým systémem


Pohodlí a ergonomie

Batoh je důležité vyzkoušet před nákupem v obchodě, abychom si byli jisti, že dobře sedí na zádech. Pokud budete výletovat s těžkým batohem několik dní v kuse, je důležité, aby byl pohodlný a ergonomický - minimalizoval bolesti zad, ramen a beder.

V tomto tématu jsou důležitá tři kritéria, které by měl batoh mít:

→ dobře polstrované a prodyšné zádové panely, aby minimalizoval pocení, přizpůsobil se tvaru těla, rozložil váhu batohu a minimalizoval zatížení zad
→ taktéž dobře polstrované ramenní popruhy, aby se přizpůsobil tvaru ramen a umožnil optimální polohu břemene na zádech
→ batoh by měl mít popruh na vrcholu a případně i další popruhy, které umožní snadnou manipulaci s batohem

Váha batohu

Obecně platí, že lehčí batohy jsou pohodlnější a efektivnější než ty těžší. Nicméně některé funkce a vlastnosti, které při výběru batohu vyžadujeme, mohou způsobit nárůst jeho hmotnosti. Mohou to být batohy s větší kapacitou, více kapsami a přihrádkami či z odolnějších materiálů. Vyberte si tedy batoh, který je dostatečně lehký, aby nezatěžoval zbytečně záda, ale zároveň dostatečně funkční a robustní pro Vaše potřeby.

backpack3


Vybavení batohu

  • Kapsy
    Batoh by měl nabízet vnitřní i vnější kapsy. Taktéž kapsa, která je přístupná i bez otevírání hlavního zipu je více než vítána. Kapsy by měly být elastické, aby se mohla využít, když je batoh zcela naplněn. Za zmínku stojí i malé pouzdro umístěné v bederním pásu, které je ideální na uschování telefonu či klíčů.

  • Komory
    Není to tak u každého modelu, ale některé batohy mají rozdělení vnitřního prostoru batohu - volitelně uzavíratelnou přepážku.

  • Nástavec
    Nástavec poskytuje rezervní prostor, když je v batohu příliš věcí.

  • Vstupy do batohu
    U batohu rozhodně přijde vhod vstup zespodu nebo ze strany do hlavní komory, díky kterému můžeme batoh otevřít z více stran a vyndat to, co zrovna potřebujeme.

  • Záda batohu
    Zádová část by měla být dostatečně zpevněná, kvůli správnému rozložení váhy a držení tvaru.

  • Dno batohu
    Spodek batohu by měl být z odolného zesíleného materiálu, aby se nepoškodil při pokládání. Ve spodní části se taktéž někdy nachází pláštěnka na batoh.

  • Hrudní popruh
    Zajistí správné umístění ramenních popruhů.

  • Bederní pás
    Rychle a snadno nastavitelný pás s pevnou sponou, který by měl odlehčit nosným popruhům i ramenům.

  • Úchytky
    Na batohu jich najdeme spousty v různých podobách. Může se jednat o popruhy, gumičky, poutka, stahovací šňůrky, pásky na suchý zip či plastová očka.

  • Další vybavení
    Řadí se mezi ně například kapsa na vak na vodu, držák na helmu, píšťalka, pláštěnka, reflexní prvky nebo poutka na turistické hole.`

Materiál a odolnost

Zvolte batoh vyrobený z odolného a voděodolného materiálu, který bude odolný vůči povětrnostním vlivům a rychlému opotřebení.

A jaké vlastnosti jsou na batohu nejdůležitější?

  • Kompresní popruhy, které umožní utáhnout a stabilizovat batoh pro pohodlnější nošení
  • Přístup k obsahu batohu jako je boční nebo spodní zip, který usnadní vyjmutí věcí bez nutnosti vyprázdnit celý batoh
  • Organizace batohu s dostatečným množstvím kapes a přihrádek pro uspořádání věcí, včetně postranních kapes na láhev s vodou
  • Ventilace zad, která zlepšuje cirkulaci vzduchu a minimalizuje pocení během pohybu
  • Ochrana proti dešti neboli integrovaný či dodatečný dešťový obal, který zajistí ochranu věcí v případě deště

Batoh podle pohlaví

  • Unisex batohy, u kterých není specifikováno pro jaké pohlaví jsou určené, nezohledňují v takové míře specifické potřeby pohlaví a odlišnosti stavby těla u mužů a žen
  • Pánské batohy jsou speciálně navrženy a přizpůsobeny širším ramenům, vyšším postavám a odlišnému tvaru hrudníku
  • Dámské batohy jsou uzpůsobeny užším ramenům, odlišnému tvaru hrudníku a zároveň kratšímu dámskému trupu
  • Dětské batohy oplívají pestrými barvami s dětskými obrázky a jsou uzpůsobené menší dětské postavě a uzkým ramenům

backpack4


Cena a značka

Při výběru batohu byste měli brát v úvahu své požadavky a zvážit, jak často a na jak dlouho plánujete s batohem cestovat. Vyšší cena může obvykle znamenat větší kvalitu materiálů a funkce, ale nemusí to tak platit vždy.

Za outdoorové batohy se může cena pohybovat od 1000 Kč do 10000 Kč a více, v závislosti na požadovaných funkcích a materiálech.

Nepřeberné množství batohů můžete nalézt zde, kde naleznete značkové batohy s dobrým poměrem ceny a výkonu, které Vám poskytnou kvalitu a funkčnost odpovídající Vašim potřebám a rozpočtu.