HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Platí pouze do 6.5.

Jak vybrat spací pytel?

Spaní v přírodě, ať už v kempu, nebo úplně mimo civilizaci, má něco do sebe. I když nelze počítat s takovým komfortem jako třeba v hotelu, se správným vybavením trpět určitě nebudete. K nejdůležitějšímu vybavení pak jednoznačně patří spací pytel neboli spacák. V článku se podíváme na to, jak vybrat spacák, abyste se ve stanu či pod širým nebem co nejpohodlněji vyspali.

Дизайн без названия(101) 

Kritéria výběru

Jak si vybrat spacák, který naplní vaše očekávání? Při výběru se zaměřte na následující kritéria a rozhodněte se podle plánovaného využití spacáku.

Teplotní určení

Mezi základní dělení spacích pytlů patří jejich teplotní určení. To zpravidla vyjadřuje roční období, pro které jsou vhodné.

Letní spacáky

Letní spacáky vynikají svou skladností a nízkou hmotností, jejich schopnost udržet teplo je však nižší. Díky svým vlastnostem se hodí pro nejrůznější letní aktivity od kempování přes několikadenní túru či cyklovýlet až po přespání na hudebním festivalu.

Zimní spacáky

Naopak zimní spacáky vás dokážou zahřát i v chladných podmínkách, když se bude venkovní teplota pohybovat hluboko pod bodem mrazu. Bývají těžší a méně skladné, byť třeba zimní péřové spacáky jsou stále velmi lehké, akorát si za ně připlatíte.

Třísezonní spacáky

Univerzální a oblíbenou volbu představují třísezonní spacáky, které uspokojí naprostou většinu dobrodruhů. Tento kompromis mezi letním a zimním spacákem nabízí dobrý tepelný komfort při spaní ve stanu od jara až do podzimu.

Дизайн без названия(102)

Teplotní limity

Dalšími parametry, podle kterých poznáte, zda se spacák nabízeným tepelným komfortem hodí na vaše využití, jsou teplotní limity.

Materiál náplně

Vlastnosti spacáků ovlivňuje především jejich náplň. Vybírat můžete buď ze syntetických materiálů, nebo můžete zvolit kachní či husí peří.

Častější volbou jsou levnější syntetická vlákna, která jsou vhodná i pro alergiky a navíc se snadno čistí – lze je prát v pračce.

Dělení syntetických vláken:

  • Mikrovlákno – skladné, lehké
  • Dutá vlákna – objemnější a těžší než mikrovlákno, kratší životnost

Péřové spacáky jsou lehké a velmi kvalitní, hodí se tak třeba i na náročnou horskou turistiku. Nabízí dlouhou životnost a výborné termoizolační vlastnosti, lepší než syntetická vlákna při stejném objemu. Odpovídá tomu však jejich pořizovací cena. Při zvlhnutí se ovšem izolační vlastnosti zhoršují, husí peří je vlhkostí ovlivňováno o něco více než peří kachní.

Дизайн без названия(100)

Tvar spacáku

Střih spacáku zvolte podle toho, jak ho chcete používat. Přednost můžete dát buď praktičtějšímu a většímu dekovému spacáku, nebo mumiovému spacáku s lepším udržováním tepla.

Dekový spacák

Dekový spacák má tvar obdélníku a je možné ho rozepnout tak, že z něj budete mít místo spacáku deku. Snáze se do něj dostává a poskytuje více prostoru než mumiový spacák. Vzhledem k většímu prostoru uvnitř spacáku vám v něm ale může být chladněji, protože i tento prostor navíc musíte svým tělem „vytápět“.

Mumiový spacák

V mumiovém spacáku si můžete připadat docela stísnění. Nelze v něm tak snadno měnit pozici při spaní, ale tento tvar oceníte hlavně během chladných nocí, protože vám v něm bude větší teplo. Díky menším rozměrům v rozloženém stavu je menší i po složení.

Velikost

Spacáky se prodávají v řadě velikostí a pořizovat byste si ho tedy měli podle vlastní výšky, případně výšky toho, pro koho spacák sháníte. Spacák by měl být alespoň o 15 centimetrů delší než výška postavy. Vhodná velikost spacáku zajistí, že se do něj bez problémů vejdete, a přispívá ke správnému udržování tepla – z toho důvodu nesmí být moc velký.

Jak vybrat spacák pro dítě? Výběr je v podstatě stejný jako u spacáků pro dospělé, hlavní rozdíl mezi spacáky pro děti a dospělé je právě ve velikosti. Spacáky se totiž samozřejmě vyrábí i v dětských velikostech. Vzhledem ke zvýšené náchylnosti dětí na chlad se vyplatí investovat do kvalitního dětského spacáku, zvláště pokud s dětmi přespáváte v přírodě častěji.

Hmotnost

V případě, že plánujete pouze objíždět kempy autem, nemusíte hmotnost spacáku nijak řešit, ale pokud ho budete nosit na zádech nebo vozit na kole, určitě se na tento údaj zaměřte. Spacáky většinou váží kolem 1,5 kilogramu, ty nejlehčí modely však mají hmotnost i výrazně pod 1 kilogram. A tento rozdíl při celodenní túře poznáte.

Tip: Jak vybrat spací pytel, již víte. Až si ho pořídíte a začnete ho používat, měli byste se o něj správně starat, aby vám sloužil co nejdéle a abyste se v něm i při vícedenním užívání cítili dobře. Proto jsme pro vás připravili článek, jak pečovat o spacák.