Výdejna / prodejna je z technických důvodů od 26. do 29. 4. 2024 uzavřená.

Jak vybrat stan?

Sháníte stan a nebaví vás pročítat desítky návodů, jak vybrat ten správný stan? Chcete vybrat takový stan, který vám bude dělat společnost dlouhá léta na vašich výpravách, ať už budou kamkoliv? Právě pro vás jsme připravili souhrn všeho, co by vás mohlo zajímat a co by mělo ulehčit výběr stanu. Přečtěte si náš článek a dozvíte se vše tak zvaně od A do Z.

Дизайн без названия(93)

Jak začít

Mezi základní kritéria pro správnou volbu stanu patří stanovení priorit a ujasnění, jak budete stan používat a přepravovat a také jak často. Podstatné také je, pro kolik osob stan potřebujete a kolik prostoru by měl sbalený stan zabírat. V neposlední řadě také to, kolik chcete do koupě stanu investovat. Když na základě předchozích otázek získáte obecnou představu o stanu, je na čase, abyste se podívali po konkrétních modelech a navzájem je porovnávat jak naživo v prodejně, nebo online na eshopu.

Faktory pro výběr

Pro maximální pohodlí a vaši spokojenost při nocování v přírodě by měl stan splnit několik základních požadavků. Měl by chránit před nepřízní počasí, zejména před deštěm. Dále by měl stan nabídnout tolik prostoru alespoň pro sezení, a aby se všichni jeho obyvatelé vešli i s vybavením. Stavba by měla být jednoduchá tak, abyste stan dokázali postavit ve větru i dešti. Tyto požadavky se odvíjí od jednotlivých vlastností stanu, kterých je hned několik.

 

Screenshot 2022-08-16 at 14-10-25 Trimm Largo - D Lime Green _ Grey - OutdoorMarket Screenshot 2022-08-16 at 14-12-01 Coleman Vail 6 stan Coleman Classic Awning - OutdoorMarket 208717-4_husky-stan-extreme-fighter-3-4-cervena

Vnější strany stanu

Střecha, která nás chrání před nepřízní počasí i ranním sluníčkem, je nejčastěji vyrobena z polyesteru. Hlavním důvodem je zejména odolnost vůči UV záření a menší průtažnost působením vody a změnám teplot. Některé modely mají střechu z nylonu, jehož výhodou je pevnost a nízká hmotnost. Nepromokavost stanu zajišťuje polyuretanový zátěr na vnitřní straně a silikonový zátěr z vnější strany, někdy i vnitřní. Účinně a hlavně trvale dlouhodobě odpuzuje vodu, která ve formě kapek stéká dolů. Pro úplnost je třeba dodat, že existuje několik kombinací použitých materiálů, z nichž každá má své specifické vlastnosti a výhody a nevýhody. Míru nepromokavosti určujte vodní sloupec, který nemusí být nutně nejvyšších hodnot, protože narozdíl od bundy, na které nesete i batoh, voda na vnější plášť stanu pouze dopadá a stéká. 

Co se týká podlážky stanu, dnes se vyrábí převážně z nylonu, jehož výhodou je nízká hmotnost, pevnost a odolnost proti oděru ve srovnání s polyesterem. Naopak nevýhodou je fakt, že při změnách teplot se materiál protahuje.

Дизайн без названия(94)

Pruty

Konstrukce představuje základ každého stanu, takový stavební kámen, který se vyrábí hned z několika různých materiálů. Z jakého materiálu si ale pruty vybrat? 

  • Laminát - naprostý základ, který je levný, je s ním snadná manipulace, nicméně poměrně těžký a náchylný na poškození.
  • Durawrap - má své výhody jako laminát, kdy navíc jsou pruty potaženy fólií, které zlepšují mechanické vlastnosti pevnosti a odolnosti. Cena už je ovšem vyšší.
  • Dural - má několik pozitiv, a to že je lehký, pružný, odolný i v nízkých teplotách. Prut nemá žádné spojky zvenku, narozdíl od laminátu a durawrapu, takže je hladký a postavení stanu je snazší. Opět se ale vyšší kvalita projeví na ceně.
  • Ocel - je považována za takřka nezničitelnou kvůli vysoké pevnosti. Využití nachází v prutech do rodinných stanů. Nevýhodou je rozhodně vysoká hmotnost.
  • Karbon - absolutně nejlehčí materiál při zachování vysoké pevnosti. Tyto tyče je možné nalézt v příplatkové nabídce jen několika výrobců expedičních stanů na světě. Cenově většinou vychází na hodnotu samotného stanu.

Hmotnost

Váha je faktor, který záleží na tom, zda hledáte klidnou rodinnou dovolenou v kempu, kam dojedete autem nebo vezmete batoh na záda a vyrazíte na trek a budete řešit každý gram. Hmotnost se odvíjí od materiálů jak vnějších ploch, tak prutů. Pokud navíc stan budete často rozkládat a skládat během svých treků, duralové tyče jsou ideální střední cestou. Ale pozor, nejlehčí stan nemusí být zas tím nejodolnějším vůči přírodním vlivům.

Velikost

Při zjišťování, kolik se vejde do stanu osob, počítejte nejméně se 70 cm na šířku pro jednoho. Rozměr si zkontrolujte dle rozměrů podlážky stanu. Pro velikost stanu je důležité určit, zdali se bude počítat s uskladněním bagáže, kol a ostatního vybavení. K tomu jsou vhodné stany s uzavíratelnou předsíňkou a více vchody. Pokud uvažujete o rodinném stanu, dbejte na dostatečně vysoké vstupy a interiér, ve kterém se narovnáte. Ideální je takový stan, který má předsíňku, ve které si i uvaříte. 

Na co ještě myslet?

Ujasněte si,  zda spíše budete cestovat s dalším párem či dětmi. Zda zvolit spíše dvě oddělené ložnice s chodbou uprostřed nebo přímo sousedící. Pokud budete stanovat v náročných a nerovných terénech bude vhodné zvolit stan s konstrukcí o více prutech. Nezapomínejte také na to, že na materiálu záleží, jak co se týká gramáže, objemu složeného stanu, tak i světla uvnitř stanu. Pokud máte vybráno, nezbývá než popřát spoustu krásných dobrodružství v přírodě, v kempu či při expedicích.