HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Akce trvá jen do 6.5.

Jak vybrat karimatku pod stan?

Při spaní pod stanem se sice musíte smířit s trochu nižším komfortem, než když si zamluvíte ubytování pod střechou, kde na vás čekají postele s matracemi, ale přece jen má tento druh nocování něco do sebe. Zvlášť když si stan postavíte mimo civilizaci, čeká na vás mnohdy nezapomenutelné probuzení v přírodě. I spaní ve stanu však může být až překvapivě pohodlné – stačí, když si s sebou na cesty vezmete správnou karimatku. Jak ji vybrat?

outdoormarket blog - 2 (1)

Charakteristika základních typů karimatek

V první řadě se musíte rozhodnout, jaký typ karimatky pro vás bude ten pravý. Vybrat si můžete buď pěnovou, samonafukovací, nebo nafukovací karimatku, případně nafukovací matraci. Volba se odvíjí zejména od vašich požadavků na pohodlí a sbalitelnost. Dále roli hraje hmotnost, úroveň tepelné izolace, odolnost proti poškození nebo cena.

  • Pěnové karimatky jistě každý dobře zná, protože se jedná o nejrozšířenější typ, byť z hlediska komfortu jsou na tom obvykle nejhůře. Na druhou stranu vynikají svou odolností – při běžném používání jsou téměř nezničitelné. Po sbalení sice nejsou moc skladné, ale zato jsou velice lehké, takže po přivázání na batoh vás příliš nezatíží. Navíc je seženete za opravdu nízké ceny. Bohužel na tom nejsou moc dobře v otázce tepelného komfortu – špatně izolují chlad od země.

  • Samonafukovací karimatky se staly oblíbené díky svým hlavním přednostem. Zaujmou kompaktními rozměry ve sbaleném stavu a oproti nafukovacím karimatkám je jejich nafukování hračka. Většinou také potěší nabízeným pohodlím, ať už jde o měkkost, nebo tepelný komfort, ale hodně v tomto ohledu záleží na zvolené tloušťce karimatky. Mezi slabé stránky se řadí vyšší hmotnost karimatek a nutnost si dávat pozor, abyste karimatku neprorazili.

  • Nafukovací karimatky na rozdíl od těch samonafukovacích v sobě neukrývají výplň, díky níž by se dokázaly samy nafouknout. To se projevuje jednak malými rozměry po sbalení a jednak náročnější přípravou před spaním, byť proces nafukování vám může usnadnit nafukovací vak, případně pumpa. Za jejich hlavní nevýhodu lze považovat nižší mechanickou odolnost. Alternativou k nafukovacím karimatkám jsou nafukovací matrace – ještě vyšší pohodlí je u nich vykoupeno horší sbalitelností a vyšší hmotností a lze je nafukovat jen pomocí pumpy.

Info: Mezi základní druhy karimatek se často řadí ještě alumatky, vzhledem k velmi nízkému komfortu a kratší životnosti se však na spaní příliš nepoužívají. Hodí se spíše na pláž nebo piknik v přírodě.

outdoormarket blog - 2 (2)

Kritéria výběru karimatky

Nyní se na jednotlivá kritéria výběru karimatky podíváme podrobněji.

Pohodlí

Pohodlí, pokud jde o měkkost karimatek, je jednou z jejich nejdůležitějších charakteristik. Ve srovnání dostupných typů v tomto ohledu nejhůře vychází pěnové karimatky (ještě hůře pak alumatky), takže jestli se nechcete ani při spaní pod stanem vzdát slušné úrovně komfortu, volte nějaký samonafukovací, nebo dokonce nafukovací model.

Tip: K vyššímu komfortu při spaní ve stanu přispěje nafukovací polštářek pod hlavu.

Tepelná izolace

Karimatky neslouží pouze k tomu, aby byla země měkčí, ale také mají za úkol zajistit tepelnou izolaci – chrání vás před chladem od země. Kvalitu tepelné izolace popisuje tepelný koeficient, který se značí písmenem „R“. Zpravidla velmi lehké a skladné karimatky, určené pro teplé noci, mají nízký tepelný koeficient, mohou mít i méně než 1 R. Karimatky z druhé strany spektra mají i více než 7 R. Pokud nemáte ty nejvyšší nároky na extrémní sbalitelnost či úroveň tepelné izolace, neuděláte chybu při volbě karimatky se zhruba 3–4,5 R.

Rozměry po sbalení

K důležitým kritériím výběru karimatky patří její rozměry po sbalení. Sbalitelnost karimatky je třeba řešit hlavně v případě, že necestujete autem po kempech, ale vaší zálibou jsou vícedenní túry nebo cyklovýlety. Chcete-li co nejskladnější karimatku, dobrou volbou bude tenčí samonafukovací model. Jestliže hledáte maximální komfort pro spaní v kempech, které budete výhradně objíždět autem, nemusíte se bát silnější nafukovací karimatky.

Hmotnost

S hmotností karimatky je to podobné jako s jejími rozměry ve sbaleném stavu – při turistice, cyklistice apod. oceníte, když karimatka bude co nejlehčí, při cestování autem na tom tolik nezáleží. Kvůli výplni z porézního materiálu jsou, obecně vzato, nejtěžší samonafukovací karimatky. Nízkou hmotnost nabízí pěnové a některé nafukovací karimatky. U nafukovacích karimatek hodně záleží na konkrétním modelu a jejich rozměrech.

Tloušťka

Všechna výše zmíněná kritéria se významně odvíjí od tloušťky karimatky. Asi není žádným překvapením, že čím tlustší karimatka je, tím je pohodlnější a zlepšují se její tepelněizolační schopnosti a zároveň se zhoršuje její sbalitelnost a zvyšuje hmotnost. Je samozřejmě třeba brát v úvahu typ karimatky.

Nejtenčí jsou zpravidla pěnové karimatky (ve srovnání s ostatními druhy v nafouknutém stavu). Následují je skladné samonafukovací karimatky s tloušťkou pod 3 centimetry, oblíbenější jsou díky vyššímu komfortu ovšem ty s tloušťkou kolem 6 centimetrů. Nejtlustší nafukovací karimatky mohou mít po nafouknutí tloušťku i přes 15 centimetrů, ale existuje spoustu modelů s výrazně menší tloušťkou, srovnatelnou se samonafukovacími modely.

Velikost a tvar

Velikost, především délku karimatky vybírejte s ohledem na svou výšku. Nejčastěji v obchodech narazíte na karimatky s délkou v rozmezí 180–185 centimetrů. Výjimkou ale nejsou ani více než 190centimetrové karimatky a seženete i 200centimetrové.

Co se týká tvaru, nejrozšířenější je tvar obdélníku. Narazíte také na anatomicky tvarované karimatky, jež napodobují tvar mumiových spacáků, takže jsou nejširší v oblasti ramen a směrem k nohám se zužují. Tyto karimatky bývají o trochu lehčí a skladnější, ale nenabízí tolik prostoru na spaní, a proto se na nich lze hůře převalovat.

Cena a využití

Myslet se vyplatí i na to, jak často plánujete karimatku využívat. Pokud máte v plánu vyrazit pod stan jednou za rok na víkend, nemusíte si nutně pořizovat nějaký vrcholný model karimatky. Ale určitě platí, že když si potrpíte na pohodlí, stojí si za to připlatit i kvůli jediné noci.