Jak vybrat dětské boty

Dětské boty vybíráme podle pohodlí, funkčnosti a vzhledu, a také především s podporou zdravého vývoje dětských nohou. Jaké jsou ale důležité faktory, které byste měli zohlednit při výběru obuvi pro své děti? Podíváme se, jak správně vybrat velikost, materiál, styl či bezpečnostní prvky a dozvíte se o vhodném typu obuvi pro různé vývojové fáze dětí. Učiňte promyšlený výběr dětský bot, které zajistí pohodlí a zdraví vašich dětí.

shoe

Důležité faktory při výběru

Velikost a tvar bot

Aby bylo možné správně vybrat velikost obuvi, je nezbytné přesně změřit délku i šířku dětské nohy. Měření by mělo probíhat ve stoje, s nohou pevně opřenou o zem a s váhou rovnoměrně rozloženou. Měření dělejte od středu paty ke středu nejdelšího prstu.

Volný prostor v botě je dalším důležitým faktorem, který by se měl zohlednit při výběru obuvi pro své děti. Je vhodné ponechat před prsty zhruba 1 cm volného prostoru, aby děti mohly prsty volně pohybovat a noha měla dostatek prostoru pro růst.

Tvar boty by měl být navržen tak, aby se přizpůsobil tvaru dětské nohy. Boty by měly být dostatečně široké, aby noha nebyla stlačena, ale zároveň poskytovaly dostatečnou stabilitu a podporu. Při výběru bot se také doporučuje zohlednit přirozenou flexibilitu a pohyblivost dětské nohy, aby boty nebránily správnému vývoji.

Materiál bot

Prodyšnost a odolnost jsou dva klíčové aspekty materiálu, které by měly být zohledněny při výběru dětských bot.

Kožené boty jsou tradičně považovány za nejlepší volbu, protože jsou přirozeně prodyšné, odolné a pohodlné. Kůže se přizpůsobuje tvaru nohy a zajišťuje dobrý držení těla. Nicméně, kožené boty mohou být dražší a vyžadují pravidelnou údržbu. Srovnaní cen kožených bot naleznete například na webu Modio. Kromě toho na tomto webu naleznete i recenzi dalších případných obchodů.

Syntetické materiály jsou levnější variantou. Mohou nabídnout dobrou voděodolnost a snadnou údržbu, avšak obecně jsou méně prodyšné.

Textilní boty jsou lehkou a prodyšnou variantou, která je ideální na teplé měsíce nebo pro vnitřní aktivity. Textilní materiály se však rychleji opotřebovávají a ne vždy poskytují dostatečnou podporu pro nohu.

outdoormarket blog - 2

Bezpečnostní aspekty

Protiskluzová podrážka zvyšuje bezpečnost dětí. Podrážky by měly mít dostatečně hrubý vzor a měly by být vyrobeny z materiálu, který neklouže, jako je pryž nebo termoplastický polyuretan (TPU).

Správně navržené boty by měly poskytovat dostatečnou pevnost a stabilitu, aby podpořily správné držení těla. Patník by měl být pevný a zajišťovat dobrou oporu pro patu, zatímco oblouk by měl být vyztužen, aby podpořil přirozený tvar nohy.

Viditelnost dětí ve špatných světelných podmínkách, jako je mlha, stmívání nebo šero, je důležitá pro jejich bezpečnost. Boty s reflexními prvky jsou proto skvělým řešením.

Typy obuvi pro vývojové fáze dětí

Různé vývojové fáze dětí vyžadují různé typy obuvi, které podporují jejich zdravý vývoj a zohledňují jejich aktivity a potřeby.

Batolata

Pro děti, které se učí chodit, je důležité podporovat přirozený vývoj nohy a chůze. Boty by měly být lehké, flexibilní a pohodlné, aby dětem umožnily pohybovat se volně a získávat jistotu v chůzi. Měkká a nízká podrážka podporuje přirozený dotyk s povrchem a předchází skluzům. Při výběru bot pro batolata je důležité, aby měly pevný patník, který poskytuje stabilitu, ale zároveň by měly být dostatečně široké, aby umožnily volný pohyb prstů.

Předškoláci

Předškolní děti jsou hodně aktivní a rychle rostou, takže jejich obuv by měla být odolná, pevná a pohodlná, s dostatečným prostorem pro růst. Obuv s rychlým a snadným zapínáním pomocí suchých zipů, umožňuje dětem snadné obouvání.

Školáci

Pro školní děti je důležité vybrat boty, které jsou vhodné pro celodenní nošení a různé sportovní aktivity, procházky nebo hraní. Boty by měly poskytovat dostatečnou podporu a stabilitu, aby podporovaly správné držení těla. Materiály by měly být odolné a prodyšné, aby vydržely celodenní nošení.

Jak často boty měnit

Děti rostou rychle, proto je důležité pravidelně kontrolovat zda jim velikost bot stále sedí, aby se předešlo nepohodlí a problémům. Obecně by měla být velikost bot kontrolována každé 3 až 4 měsíce pro batolata a předškolní děti a každých 4 až 6 měsíců pro školní děti. Při kontrole velikosti bot zajistěte, zda mezi nejdelším prstem a špičkou boty je dostatek místa (asi 1 cm). Ujistěte se také, že boty nejsou příliš těsné na šířku a že patník pevně sedí, ale neškrtí. Výměna obuvi je také důležitá v případě opotřebení nebo poškození, jako je protržení nebo ztenčení podrážky.

Závěrem

Správný výběr dětských bot je zásadní pro podporu zdravého růstu a vývoje nohou, prevenci úrazů a zajištění pohodlí, což umožňuje dětem bezstarostně prozkoumávat svět kolem sebe.