HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Platí pouze do 6.5.

Teplotní určení spacího pytle

Ztrácíte se v nespočtu parametrů, termínů a jiných návazných vlastností u výběru ideálního spacího pytle? Už nemusíte! V tomto článku si vše přehledně vysvětlíme a pomůžeme Vám s výběrem spacáku se správnou izolační náplní a teplotní normou.

 Дизайн без названия (4)

Zjednodušení výběru ideálního spacího pytle

Momentální doba nabízí přehršel veškerého zboží, do kterého se samosebou řadí i spací pytle. Možností, jaký pytel si vybrat, je spousty. Nejlepší odpíchnutí bude od toho, pro koho spací pytel bude určen a v jakých podmínkách se bude používat. Nicméně pro testování spacích pytlů byla v roce 2002 vyvinuta standardní metoda, která definuje „Požadavky na spací pytle“, která učinila významný krok vpřed ve standardizování teplotního hodnocení. Testovací metoda prochází pravidelnými revizemi, díky čemuž mohou spotřebitelé jednoduše porovnávat i nejnovější spacáky v nabídkách různých výrobců.

Jakou zvolit izolační náplň?

Izolační náplň zachycuje co nejvíce molekul vzduchu na místě. Nepohyblivý vzduch je totiž výborný izolant, které zadrží Vaše vlastní teplo uvnitř spacáku. Volba izolační náplně, která se dělí na peří nebo syntetiku, však bývá otázkou kompromisů.

Syntetická náplň

Syntetický materiál se dělí mezi mikrovlákno a duté vlákno. Oba materiály nezpůsobují alergické reakce, snadno se čistí a rychle schnou. V čem se ale liší?

Duté vlákno má v řezu jednu či více dutinek, do kterých zachytává molekuly vzduchu. Spacáky s těmito vlákny bývají nejlevnější možností, jsou poměrně těžké a objemné a jejich životnost se udává kolem 3 let.

Mikrovlákno je naproti tomu vyráběno do podoby dlouhého rouna, jež zachycuje vzduch na svém povrchu. Spacák je po sbalení menší a lehčí než dutovlákenný, ale samozřejmě i dražší. Vlákno nedokáže vzdorovat neustálému sbalování, čímž se snižuje jeho životnost. Rozdíl proti dutému vláknu však není markantní a liší se v kvalitě vláken jednotlivých výrobců.

Peří

Péřový spací pytel nelze napodobit ani nahradit a vždy bude mít výrazně navrch. Nenahraditelnost peří je ale vykoupena cenou, která se může vyšplhat i k desítkám tisíců. Pokud ale máte v plánu spacák používat často, investice se rozhodně vyplatí už jen díky výdrži, která se může vyšplhat i k 10 letům. Peří má ale za nepřítele vodu, kdy namočené peří ztrácí schopnost izolace a dlouho schne.

Teplotní komfort

Teploty, které by měl daný spacák zvládnout, jsou rozdělené do tří možností a to:
KOMFORT, který označuje teplotu, při které se za ideálních podmínek vyspí 25letá žena (160 cm, 60 kg) v dobré kondici, LIMIT je pak ekvivalentem pro zdatného 25letého muže (173 cm, 70 kg) a EXTRÉM, kdy jde o teplotu označující možnou hranici nebezpečí podchlazení. Podle této hodnoty ale spacák rozhodně nevybírejte.

Дизайн без названия (2)

Jakou roli hraje vnější látka spacáku?

Izolace není nijak významně ovlivněna, pokud spíte ve stanu či v uzavřeném přístřešku a především v suchém spacáku. Spacák v těchto podmínkách propouští jen velmi malé množství vzduchu a izoluje skvěle. Pokud však spíte venku pod širákem nebo pod otevřeným přístřeškem, kde je spacák vystaven větru, roste význam svrchní látky. Samozřejmě lépe izoluje tkanina, která neprofoukne, což ale nutně neznamená, že byste ji měli zvolit.

Proč nevolit prodyšnou svrchní látku?

Spacák s tkaninou odolnou vůči větru bude vykazovat lepší výsledky než prodyšnější látky. Přesto ale bude lepší zůstat u prodyšných tkanin, které budou nápomocné celkovému komfortu spaní, jsou příjemné na dotek, rychle schnou a jsou obvykle nejlehčí.

Měření funkcí do extrémních mrazů

Testování spacáků pro přespávání v oblastech s extrémním podnebím se oficiálně nevztahuje na spacáky, které mají limitní teplotu nižší než -24 °C. Nicméně už při teplotách kolem -15 °C začíná test ztrácet na přesnosti. Spací pytle, které obsahují více než 1000 g prachového peří nebo u velmi objemných syntetických spacáků může test přinést výsledky, které se budou lišit od reálných zkušeností uživatelů. Úměra, která tvrdí, že čím je spací pytel teplejší, tím větší je rozdíl v naměřených hodnotách a v praxi opakovaně naměřenou mírou izolace, byste si měli zapamatovat a řídit se podle ní. V každém případě před koupí spacáku jak do extrémních mrazů, tak i na běžné používání, není od věci se informovat o zkušenostech mezi přáteli, prodavači nebo na internetových fórech či sociálních sítích.

Дизайн без названия (3)

Doporučení při návštěvě outdoorového obchodu

Je důležité si vyzkoušet velikost spacího pytle v obchodě. Rozdělení na pánské a dámské varianty neřekne vše, pytle jsou vyráběny i v různých šířkách a délkách. Pokud si zakoupíte příliš velký spací pytel, prázdná místa umožní cirkulaci vzduchu kolem těla, což Vás ochladí nebo naopak příliš malý pytel bude užší a stlačí vrstvu izolace kolem těla, což zhorší její funkce.

Jak tedy nakonec vybrat správný spacák?

K výběru přistupujte individuálně a mějte na mysli, jak moc jste citliví na chlad. Někdo je zimomřivý jiný naopak otužilý. To je velmi důležité a subjektivní kritérium, které je často opomíjené. Navíc pocit tepla je závislý i na momentální kondici. Taktéž se zeptejte sami sebe, jak často budete spacák využívat, kam budete nejčastěji jezdit či jakou únavu od vašich výletů očekáváte. Pokud ve výběru stále tápete, zkuste v létě navštívit výstavu stanů, kde si spací pytle můžete prohlédnout a případně i vyzkoušet a nebo si přečtěte i tento článek.