Výdejna / prodejna je z technických důvodů od 26. do 29. 4. 2024 uzavřená.

Jak nejlépe zregenerovat během skialpového nebo pěšího přechodu hor?

Už byste konečně rádi na vlastní kůži poznali ty krásy skialpu nebo pěšího přechodu hor, o kterých vám kamarádi pořád vypráví? I když vás to opravdu láká, zároveň se bojíte, jak to zvládnete? Přece jenom budete muset vystoupit ze své komfortní zóny a sáhnout si na dno sil. Spát budete na horské chatě, přes den podáte výkon, na který nejste tak úplně zvyklí.

Obrázek článku

Bez regenerace to nepůjde

Určitě to taky znáte. Někam se vypravíte, ze začátku jste plni sil a energie, máte pocit, že byste zvládli i maraton. Postupem času ale síly ubývají, ke konci už sami sebe přesvědčujete, že do cíle už zbývá jen kousek a vy to přece dáte.

S vypětím sil do cíle pak dorazíte, odměníte se dobrým jídlem a pitím a máte radost, že jste to zvládli. Druhý den se ale sotva zvednete z postele, dělá vám problém dojít si na snídani nebo vyčistit zuby. Kde se stala chyba? Zapomněli jste na jednu důležitou věc. Na regeneraci po výkonu.

Naše tělo je jako stroj

Aby tělo fungovalo, musíme se o něj starat. Dopřát mu všechny potřebné živiny, nechat ho odpočinout, starat se o svoje zdraví, na výkon ho dobře připravit. Když něco zanedbáme, na těle se to projeví. Přestane fungovat jako dobře namazaný stroj, dostaví se únava, stres, zdravotní problémy. Jak jejich riziko minimalizovat?

Před výkonem se protáhněte

Každý sportovec ví, že podat výkon bez toho, abyste na něj tělo připravili, je nebezpečné. Strečink a zahřátí svalů před výkonem je základní podmínkou rychlé regenerace po výkonu. Když totiž svaly neprohřejete a neprotáhnete, je mnohem vyšší pravděpodobnost, že během výkonu na nich vzniknou mikrotrhlinky, které druhý den budou pořádně bolet.

Protáhněte se i po výkonu

Stejně důležité, nebo možná ještě důležitější než protažení před tréninkem nebo výkonem, je protažení po něm. Svaly se protáhnou, uvolní a vy se budete cítit lépe.

Po přechodu nebo skialpu se zaměřte na lýtka, podkolenní šlachy, kyčelní ohýbač a čtyřhlavý zádový sval, všechny postupně a pomalu tahem, ne švihem, protahujte. Hlídejte si přitom dýchání. Můžete se posadit na paty, protáhnout přední stranu stehen stojem na jedné noze, kdy druhou chytíte za nárt. Oblíbený je i kočičí hřbet apod.

Po výkonu je fajn zajít si i na masáž, do sauny nebo na jógu, jenže během přechodu hor není nic takového možné. Posilovna v chatě ani stanu není, ležíte na obyčejné posteli nebo karimatce. Jak tedy na regeneraci v takto ztížených podmínkách?

Dopřejte si dostatek spánku

Spánek je nejlepší způsob regenerace, musí ale jít o kvalitní a dostatečně dlouhý spánek. Žádné opakované probouzení, žádných pár hodin lehkého spaní. Když se pořádně nevyspíte, nenačerpáte zpět ztracené síly, nesnížíte ani stres. Jak je to možné? Vždyť během spánku přece nic neděláme. Máte pravdu, my ne, ale tělo ano.

Právě během spánku, který by měl být dlouhý asi 6-8 hodin, totiž dochází k opravným procesům v našem těle, odstraňují se z něj odpadní látky, budují se nové buňky, dochází i k vylučování růstového hormonu, který se podílí na opravě svalů poničených tréninkem.

Zkuste míčkování nebo flossband

Malý molitanový míček se vám do batohu vejde, není nijak velký ani těžký, službu ale udělá velkou. Jemná masáž takovým míčkem umožní, aby do svalů zmožených tréninkem natekla nová krev, která pomůže odplavit metabolity, které se během zátěže ve svalech nahromadily. Zvýšení cirkulace krve navíc zásadně urychlí regeneraci.

A co že je ten flossband? Jde o kompresní pásku, která vám pomůže ulevit od bolesti svalů a kloubů, obnoví pružnost těch částí těla, které se špatně protahují, umožní i regeneraci. Je dostupná ve 2 šířkách a 4 odporech, rozšíří váš rozsah pohybů a může i eliminovat bolest. Pomáhá rozbít ve svalech odpadní látky a stejně jako měkký míček zvýší přísun krve do konkrétní oblasti. Čerstvá krev do svalu donese živiny potřebné pro jeho růst, uplatnění najde flossing i u otoků, kdy potřebujete podpořit vstřebávání lymfy.

Znáte kineziotaping?

Když se stane, že nějaký sval přetáhnete a potřebujete ho odlehčit, zkuste koneziotaping, který pomáhá jak při bolesti svalů, tak podporuje lymfatický systém. Používá se i k fixaci kloubů. Určitě jste se s ním už setkali, barevnými páskami je oblepený nejeden sportovec.

A co ledování?

Někteří profesionální sportovci se po tréninku naloží do sudu s ledovou vodou. Možná se ptáte, proč to dělají, vždyť to musí být nepříjemné. Ledová voda ale způsobí, že se cévy v těle stáhnou, dojde ke zrychlení krevního oběhu a tím je krev dopravena do všech míst, kde je to třeba. Stejně jako u flossingu nebo míčkování pak dojde k odplavení metabolitů z těla. Každý na ledování reaguje jinak, tak na něj nespoléhejte a nejprve vyzkoušejte, zda vy patříte mezi ty šťastné.