HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Platí pouze do 6.5.

Jak prát péřovou bundu?

Péřová bunda je velmi praktickým a navíc stylovým kouskem každého zimního šatníku. A stejně jako jiné bundy byste i tu péřovou měli občas vyprat. Není se přitom třeba ničeho obávat, když budete postupovat s dostatečnou šetrností, bunda si zachová svůj vzhled, nadýchanost a vlastnosti. Ještě než začnete s bundou něco dělat, vyplatí se podívat na štítek s pracími symboly, kde naleznete doporučení, co si můžete při jejím praní a sušení dovolit. S postupem praní a sušení popsaným níže však určitě nic nezkazíte – výsledkem bude čistá, voňavá a nepoškozená bunda. Následující postup pak lze využít nejen při praní péřových bund, ale i v případě dalšího péřového oblečení nebo spacáků.

Дизайн без названия (4)

Správné praní péřové bundy

V první řadě před samotným praním vyprázdněte kapsy a zapněte všechny zipy a patentky, aby se bunda při praní nepoškodila. Poté, co dáte bundu do pračky, nastavte na ní šetrný program s teplotou vody 30 °C. Bez odstřeďování – to je velmi důležité. Pro praní použijte prací prostředek, který je přímo určený pro praní peří. Sehnat ho není velký problém. Takový prostředek nejenže bundu pomůže vyčistit a odstranit z ní zápach, ale rovněž přispívá k obnově plnivosti (loftu) peří a nepoškozuje přirozenou vrstvu tuku na peří. A právě díky této tukové vrstvě má peří skvělé tepelněizolační vlastnosti. Nepoužívejte aviváž, změkčovadla ani bělidlo. Po vyndání z pračky vytlačte část vody z bundy lehkým promačkáním. Rozhodně se však nesnažte její schnutí urychlit kroucením materiálu. Pak bundu položte na ručník a začněte na ni mírně tlačit dalším ručníkem. Tak z bundy dostanete pryč další vodu.

Tip: Pokud vám jde pouze o vyčištění menší nečistoty na svrchním materiálu bundy, nemusíte ji hned dávat do pračky. Takovou nečistotu můžete vyčistit lokálně s pomocí vody, mýdla a kartáčku.

 

839595_hannah-arden-princess-blue-stripe 893079_husky-pansky-perovy-kabat-downbag-m-black 893139_husky-damsky-perovy-kabat-downbag-l-mocha

Sušení péřové bundy na vzduchu

Дизайн без названия (5)

Pro přirozené doschnutí bundy potřebujete dobře větraný prostor, kde ji rozloženou položíte na sušák. Mokrou péřovou bundu na sušák nevěste jako běžné oblečení. Během schnutí byste měli bundu párkrát obrátit a při té příležitosti s ní vždy trochu zatřást pro načechrání peří a obnově jeho rovnoměrného rozložení – zabráníte tak tvorbě chuchvalců peří a vzniku poloprázdných míst v izolační náplni. Navíc tak urychlíte proces sušení, které trvá poměrně dlouho. Bunda může v závislosti na okolních podmínkách a množství náplně schnout až čtyři dny. Při sušení ji nedávejte na topení ani do jeho blízkosti, jinak hrozí přesušení a následné lámání peří. Bundu můžete nechat sušit i venku, ale nesmí na ni svítit přímé sluneční paprsky. Sušení venku je tedy možné pouze ve stínu nebo při zatažené obloze.

Sušení péřové bundy v sušičce

Pokud budete do procesu chtít zapojit také sušičku, můžete. Usnadníte si tím práci. Bundu sušte pouze na nízkou teplotu, maximálně 30 °C. Do sušičky můžete spolu s bundou dát také speciální míčky, které mají za úkol zamezit shlukování peří, díky čemuž bunda zůstane krásně nadýchaná a peří v ní bude rovnoměrně rozložené. Tyto míčky bývají spolu s pracím prostředkem součástí sad určených pro praní péřového oblečení. Po vyndání ze sušičky bundou zatřeste, aby se peří ještě lépe načechralo a rozložilo. Nakonec bundu nechte položenou na rovném povrchu vychladnout, až poté ji můžete pověsit na ramínko v šatníku.