HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Platí pouze do 6. 5.

Výdejna/prodejna je z technických důvodů od 26. - 29. 4. 2024 uzavřená.

Jak vybrat turistické hole?

Stále více lidí přišlo na chuť turistice, ať se jedná o nenáročnou či vrcholovou horskou. Trekingové hole jsou častou výbavou turistů a spousta z nich bez holí nevytáhne paty z domu. Pokud se chystáte si také hole pořídit, jsou často univerzální, ale i tak je potřeba brát v úvahu několik parametrů při jejich výběru, které jsme pro vás shrnuli.

Дизайн без названия(95)

Přínosy chůze s trekingovými holemi

Pokud při chůzi hole používáte správně, chůze by neměla být tak náročná. Hole totiž dokáží snížit vynaloženou energii při stoupání do kopce a šetří klouby při sestupu dolů. Lépe se také dodržuje rytmus chůze a pravidelné dýchání při aktivitě. Vzhledem k tomu, že hole zastupují funkci dodatečné opory, jsou pomocí nich tlumeny nárazy a ulevujete tak kyčlím a páteři. Sami pocítíte, že chůze je stabilnější i když je povrch mokrý. Pokud se vám pak výprava prodlouží do pozdních večerních hodin, spolu s holemi a čelovkou si můžete být rozhodně jistější při chůzi ve tmě.

Tipy pro správný výběr

Při výběru jakéhokoliv sportovního vybavení je potřeba si ujasnit, k čemu turistické hole budete používat, zda na výšlapy a výlety, nebo na cesty do náročných terénů. Zohlednit byste měli následující faktory.

Délka

Rozhodně základní faktor pro výběr holí je délka. Můžete vybírat z praktického hlediska, a to tak, že když stojíte narovnání a uchopíte hůl, úhel v lokti by měl být přibližně 90°. Z teoretického hlediska, hodí se například při výběru přes internet, by měla délka hole odpovídat výpočtu 0,68 x vaše výška s možnou tolerancí +/- 5 cm. Pokud vám vyjde délka hole mezi dvěma délkami holí od výrobce, berte v potaz vaši výkonnost. Pokud začínáte a budete s trekingovými holemi chodit rekreačně, spíše zvolte kratší variantu. V případě, že plánujete sportovní přípravu zvolte delší variantu holí. Pokud vybíráte mezi teleskopickými holemi, výšku zohledňovat příliš nemusíte, hole si pohodlně nastavíte.

Váha a materiál

Další důležitý parametr je hmotnost holí. Obecně je platné pravidlo, že byste při chůzi téměř neměli váhu holí pocítit. Ale samozřejmě, čím nižší hmotnost, tím vyšší pořizovací cena. Rozhodovat se můžete nejčastěji mezi hliníkovými holemi, které váží nejvíce, ale pro rekreační vycházky po nenáročných cestách jsou dostačující. Dále jsou duralové hole, které zastupují zlatou střední cestu, a karbonové hole, které jsou zpravidla nejlehčí, nejodolnější a nejkvalitnější.

skrobecki_111116_0116_trekking_pole_features

Jednotlivé části hole

Trekingové hole mají několik částí, které jsou ale neméně důležité pro správný výběr. Například rukojeť hole musí mít vhodný tvar pro držení a z pro vás příjemného materiálu. Rukojeť může být vyrobena z plastu, gumy, pěnové hmoty či korku. Dobrá rukojeť dokáže zmírnit vibrace, které pak působí na paži. Pro zajištění správné techniky chůze hraje důležitou roli poutko u hole, které se navléká na zápěstí a je nastavitelné. Hrot může být z tvrdé oceli nebo vidia. Do nenáročných a tvrdých terénů můžete na špičaté hroty přidat gumové koncovky. Přímo nad hrotem máte talíře, které jsou zpravidla z plastu a uvítáte je zejména při chůzi ve sněhu, kdy se vám díky většímu talíři neproboří hole.

Způsob upevnění

Pokud jste zvolili teleskopické hole, bude vás zajímat způsob upevnění. Možnosti jsou šroubování, speed lock nebo zamykání. Šroubování se vyskytuje spíše u levnějších rekreačních holí, hrozbou je zde protáčení tyče. Speed lock je rozhodně spolehlivější variantou. U zamykacího způsobu je známo, že je nejbezpečnější, kdy výhodou je navíc rychlost skládání. Patří ovšem mezi nejdražší kategorii holí.

Mám si vybrat teleskopické, nebo pevné hole?

U teleskopických holí je samozřejmě výhodou možnost úpravy jejich délky, kdy možnost oceníte při cestě do prudkého kopce či z kopce nebo pokud hole chcete půjčit i někomu jinému. Navíc při cestování zaberou méně místa. Pevné hole jsou vhodnou volbou pro ty, kteří již zjistili, jakou mají svou optimální délku holí. Pokud se intenzivně věnujete například nordic walkingu, jsou správnou volbou. Mají o něco vyšší tuhost při odrazu a díky tomu, že nemají žádný způsob upevnění, mohou být často i lehčí než teleskopické hole.