Co si nezapomenout pod stan?

Dovolená pod stanem je stále oblíbenou nejen letní aktivitou. Kempování se dá ale pojmout mnoha způsoby. Trávit odpočinkové dny v kempu, přespat během výšlapu po hřebenech hor či kopců nebo si jen odpočinout po cestě na dovolenou. Každopádně pokud nekempujete pravidelně, přečtěte si naše tipy a ujistěte se, že vám nebude během vašich dobrodružství nic chybět.

Дизайн без названия(96)

Kvalitní stan je základ

Výběr stanu rozhodně nepodceňujte. Zajistí vám soukromí, zázemí a v případě nepřízně počasí úkryt. Jezdíte-li pod stan častěji nebo si chcete konečně pořídit spolehlivý stan, vyplatí se zvolit ověřené značky a výrobce, kteří nabízejí i praktické vychytávky. Podstatným faktorem je hodnota vodního sloupce, materiál, větrací systém i síťka proti hmyzu či dostatek vnitřních kapes. Za stan například od kvalitních outdoorových značek si sice připlatíte, ale naoplátku vám bude dělat společnost při cestách dlouhá léta.

Vše pro kvalitní spaní

Není nic horšího, než se před výšlapem či během dovolené špatně vyspat. Proto je důležité si ještě před samotným kempováním připravit věci tak, abyste nekvalitnímu spánku maximálně předešli.

Spací pytel

Spacák volte vždy tak, aby byl dostatečně teplý do podmínek, do kterých se chystáte vyrazit. V letních měsících často postačí lehký a dobře skladovatelný, do ranních mrazíků na jaře a podzim naopak silnější. Obecně platí, že pro naše podmínky postačí komfort spacího pytle kolem mínus pěti stupňů Celsia. Praktickou vychytávkou je také nafukovací polštářek pod hlavu. Skromnější si vystačí místo toho i se složenou mikinou.

Screenshot 2022-08-16 at 14-48-31 Husky Spacák Outdoor Monti -11°C zelená - OutdoorMarket Дизайн без названия(98) Screenshot 2022-08-16 at 14-48-39 Husky Spacák dekový Gizmo Army -5°C khaki - OutdoorMarket Дизайн без названия(99)

Karimatka

Pro vaše maximálně pohodlné kempování se vybavte dostatečně silnou karimatkou. Současný trh nabízí opravdu široký výběr karimatek na spaní. Praktickou formou je ale samonafukovací karimatka, která často předčí klasickou pěnovou svou skladností a komfortem.

Čisté oblečení

Nepodceňujte ani v letních měsících správnou volbu oblečení na spaní. Pro všechny případy je dobré mít s sebou přibaleno funkční spodní prádlo a ponožky, ze syntetických materiálů nebo merino vlny.

Tipy pro pohodlné stravování

Večeře připravená na ohni při západu slunce. Jak hezky to zní. Příprava je pro stravování při kempování ovšem základ, pokud nespoléháte na bistra či restaurace. Pár ověřených tipů, co nezapomenout.

  • Turistický vařič - klasikou je plynový vařič, na kterém si připravíte jak těstoviny s omáčkou, tak si ohřejete ranní čaj či kávu. Samozřejmě existuje celá řada druhů, záleží jen na vás, s jakou četností využití počítáte a za jakou cenu jste ochotni vařič pořídit. Pokud neřešíte prostor a váhu při balení, šikovným tipem je kempingový gril.

  • Nádobí - bez základní výbavy ešusu či hrnce, příborů a hrnku se neobejdete. V případě, že cestujete s rodinou nebo v páru, zvažte i zakoupení celé sady nádobí. Při kempování se hodí i termoska, která vám uchová teplý čaj po několik hodin.

  • Láhev - jak na samotné kempování, tak na treky po kopcích, je považována za základní výbavu pevná láhev pro pitný režim, která se dá i pohodlně připevnit na batoh, který je také nezbytností..

  • Nůž - ideálně ostrý nůž, je předmět velmi potřebný při kempování. V případě volného prostoru zvažte i prkénko na krájení.

  • Skládací nábytek - určitého pohodlí se nemusíte vzdávat ani při kempování. Křesílka i stůl jsou snadno skladovatelné (pokud jedete autem) a zajistí vám to, že si večeři či posezení u táboráku naplno užijete. Oceníte to i s ohledem na překrásné výhledy. Jen si představte to posezení např. u norských fjordů.

Дизайн без названия(97)

Bez čeho se neobejdete

Dovolená pod stanem je rozhodně jiný zážitek než all inclusive v hotelu, ale pobyt v přírodě za to stojí. Příprava na kempování si také žádá, abyste do své výbavy zahrnuly i takové předměty, které by vás možná ani nenapadly, že by se mohly hodit.

Čelovka

Pomocníkem a často i zachráncem pro vás může být čelovka nebo LED baterka. Tma už vás pak nijak neomezí. Ať při zdržení se při cestách do večerních hodin, tak na hledání něčeho potřebného ve stanu, hodí se vždy. Přibalte si pro všechny případy i náhradní baterie.

Nepromokavá bunda

Outdoorové oblečení potřebné do nepříznivých podmínek je rozhodně nepromokavá bunda či pláštěnka s kapucí. V případě slejváku vás udrží v suchu. Ideální je vždy mít více oblečení, které můžete vrstvit.

Pevné boty

Na túry a výšlapy si nezapomeňte vzít pevnou obuv, která v nerovném terénu podrží kotník. Ať do mokra či sucha, správné boty jsou základ. Po návratu do kempu si odpočiňte v pantoflích či žabkách.

Hygiena

Základní hygienu si balí na své cestování každý podle svého, ovšem hodí se připomenout si vzít místo normální ručníku raději ručník rychleschnoucí.Dále, pokud máte prostor, větší kanystr na vodu, ať případně nemusíte chodit přes celý kemp či náročně vodu shánět jinde, a samozřejmě toaletní papír pro všechny případy.

A další

Hodit se může vždy lékárnička s náplastmi, obvazy, repelentem a léky na bolest jako rezerva. Dále také antibakteriální gel na ruce, když nemáte přístup k vodě, stahovací bindr pásky, powerbanka na nabití telefonu či společenské hry.

Ať se vám dovolená pod stanem vydaří!