Jak se starat o stan po stanování?

Stanování je oblíbený způsob trávení dovolené a víkendů pro mnoho lidí. Nicméně, péče o stan po stanování je základním předpokladem pro udržení jeho životnosti a funkčnosti. Tento článek vám poskytne ucelený přehled, jak se starat o váš stan po návratu z dobrodružství, aby vám sloužil co nejdéle a v co nejlepší kondici.

stan

Důkladné čištění stanu

Po sbalení a přepravě stanu domů jej rozložte na čistém povrchu, ideálně na trávníku. Očistěte stan od všech viditelných nečistot, jako je listí, bláto nebo jiné zbytky. Použijte smeták, kartáč nebo hadr k odstranění hrubých nečistot z vnější i vnitřní strany stanu.

Jak správně čistit stanovou plachtu a podlahu? Stačí teplá voda s mýdlem. Agresivní čisticí prostředky by mohly poškodit materiál stanu. Opláchněte stan čistou vodou a důkladně jej zbavte zbytků čistícího roztoku.

A jak vyčistit zipy a ostatní kovové části? Nejlépe vám poslouží kartáček na zuby namáčený opět ve vodě s mýdlem. Opláchněte zipy čistou vodou a nechte je důkladně oschnout. Kovové části, jako jsou kolíky nebo tyče, očistěte kartáčem nebo hadrem a odstraňte z nich zbytky bláta a nečistot. Po čištění a usušení můžete na kovové části aplikovat tenkou vrstvu oleje, která pomůže zabránit korozi.

outdoormarket blog

Poškození stanu

Průběžně kontrolujte stan pro odhalení prasklin, děr nebo poškozených částí. Taktéž kontrolujte zipy, zda se nezasekávají. Prohlédněte kovové části, jako jsou tyče a kolíky, zda nejsou ohnuté, zlomené nebo zkroucené. Nezapomeňte zkontrolovat pružnost a stav popruhů a šňůrek, které udržují stan v napnutém stavu.

Pokud odhalíte drobné poškození, jako jsou prasklé švy nebo trhliny, můžete je opravit ručně nebo pomocí šicího stroje. Drobné díry nebo praskliny v plachtě můžete zalepit speciálními náplastmi nebo opravnými sadami určenými pro stanové materiály.

V případě vážnějšího poškození, jako jsou rozsáhlé trhliny nebo prasklé tyče, je nejlepší kontaktovat výrobce nebo odborného opraváře stanů.

Správné sušení stanu

Vlhkost může způsobit plíseň, pach a poškození materiálu, proto je sušení stanu nezbytným krokem po každém stanování. Dbejte na to, aby byly všechny části stanu, včetně zipů, popruhů a kovových dílů, zcela suché.

Rozložte stan na slunci, upevněte ho tak, aby byl napnutý a měl co nejvíce otevřených ploch pro rychlé a rovnoměrné vysušení. Můžete jej pověsit na šňůru nebo přes zábradlí terasy. Otevřete všechny zipy a ventilační otvory.

Pokud nemáte dostatek času na úplné usušení stanu venku, můžete jej přenést do vnitřního prostoru, jako je garáž nebo sklep, kde bude chráněn před deštěm.

Rozložte stan a zajistěte dobrý průtok vzduchu pomocí ventilátorů nebo otevřených oken.

outdoormarket blog (1)

Skladování stanu

Po úplném usušení stanu jej složte podle návodu a vložte do jeho obalu. Všechny tyče a kolíky uložte do příslušných pytlů.

Skladujte stan v suchém, chladném a dobře větraném prostoru, jako je sklep nebo garáž. Vyhněte se přímému slunečnímu záření, vysokým teplotám a vlhkosti. Ujistěte se, že stan je uložen mimo dosah hlodavců a jiných škůdců, kteří by mohli způsobit poškození materiálu. Uložte stan tak, aby nebyl pod tlakem jiných předmětů, které by mohly způsobit stlačení nebo deformaci materiálu.

Vyhněte se dlouhodobému skladování ve složeném stavu, pokud je to možné. Občas jej rozložte a nechte "odpočinout", aby byly materiály a švy méně namáhané.

Shrnutí v bodech

  • Před každým použitím důkladně zkontrolujte stan, zda nevykazuje známky poškození nebo opotřebení.Zkontrolujte, zda není přítomna plíseň nebo pachy, které by mohly naznačovat, že stan nebyl řádně usušen nebo že byl skladován v nevhodných podmínkách

  • Provádějte pravidelné důkladné čištění.

  • Pravidelně kontrolujte a čistěte kovové části, jako jsou tyče a kolíky, zda jsou rovné a neporušené a odstraňte z nich zbytky bláta a nečistot.

  • Zkontrolujte zipy a šňůrky na přítomnost opotřebení nebo poškození.

  • Vyčistěte zipy kartáčkem na zuby a mýdlovou vodou, opláchněte je čistou vodou a nechte je důkladně oschnout.

  • Zkontrolujte stanovou plachtu a podlahu na přítomnost prasklin, děr nebo opotřebení.

  • V případě potřeby provádějte opravy pomocí opravných sad, náplastí nebo šití, aby byl váš stan vždy v optimálním stavu.

  • Zvažte aplikaci ochranných prostředků, jako jsou impregnační spreje nebo vosky, které mohou pomoci prodloužit životnost stanu a zvýšit jeho odolnost vůči vodě a UV záření.