HUSKY DAYS s až -50% rozdílem od doporučených cen. Akce trvá jen do 6.5.

Jak obléct děti v zimě

Jak obléct děti do zimního počasí, aby jim nebylo chladno? Nebo se naopak nepřehřívaly a nepotily? Tyto otázky si klademe hlavně, když venkovní teploty padají pod nulu, děti čeká delší pobyt venku nebo je trápí oslabená imunita. Pokud ale budete následovat naše tipy, nemusíte si už o tepelný komfort vašich dětí dělat starosti.

OM-blog44 (5)_2

Správné vrstvení je základ

U malých dětí se termoregulace vyvíjí postupně, a proto mají sklony se zpotit a následně prochladnout. Tomu se dá předejit vrstvením funkčního oblečení. Každá vrstva plní své funkce a navzájem se doplňují. Také se mezi nimi udržuje vzduch, který poskytuje tolik potřebný tepelný komfort.

Funkční dětské oblečení se dá pořídit za rozumné ceny a výhodou je jeho široká kombinovatelnost. Důležité je vybrat správnou velikost a nekupovat větší zimní oblečení s myšlenkou, že dítě do oblečení doroste. Také přístup, že menší oblečení ještě letos postačí, není na místě. Funkční oblečení plní svůj účel pouze tehdy, když je jeho velikost akorát.

První vrstva

Základní vrstvu představuje funkční prádlo nebo termoprádlo, které má na rozdíl od běžného spodního prádla, trika a punčoch schopnost odvádět pot od těla. Funkční materiál a průřez jeho vláken dokáže odvést od těla pot a nechat ho odpařit. Děti tak zůstanou v teple a suchu i při intenzivní pohybové aktivitě. Opakem je bavlna, která naopak potem nasákne a zůstává vlhká a dítě se tak lehce nastydne.

Funkční prádlo a termoprádlo se vyrábí ze syntetických materiálů jako je například Thermolite nebo Coolmax. Další možností je pořízení funkčního prádla a termoprádla z přírodních materiálů jako je Tencel nebo Merino. Právě Merino má kromě další řady výhod ještě jeden velký plus, a to minimální nutnost praní. Tento materiál má antibakteriální vlastnosti, které zamezují zápachu i při vysoké frekvenci nošení. Funkčí prádlo by mělo být nedílnou výbavou každé dovolené s dětmi.

OM-blog44 (6)_2

Druhá vrstva

Druhá vrstva má zabránit úniku tepla a ochránit před chladem. Zároveň musí umožnit odvod vlhka z první vrstvy ven, kde se následně odpaří. V opačném případě termoprádlo ztratí svou požadovanou funkci, jelikož vlhkost by neměla kam uniknout.

Vhodnou volbou je mikina na zip v oblasti hrudníku nebo po celé délce mikiny. Díky rozepnutí zipu lze při přechodu do teplejšího prostředí snadno mikinu rozepnout nebo svléct. Co se týká střihu, výborné jsou mikiny se stojáčkem, který umí zahřát oblast krku a zátylku. Rukávy zakončené do gumy zase zabrání unikání tepla a pronikání případného sněhu.

Dětské zimní mikiny jsou často vyráběny z fleecu, který je lehký, hřejivý a zároveň prodyšný. Hodí se vědět, že označení fleece je obecný název pro mnoho materiálů, které se se liší vlastnostmi, kvalitou a cenou. Velký komfort dětem poskytují mikiny z merino vlny nebo softshellu. Druhá vrstva ze softshellu může plnit také funkci třetí vrstvy

Třetí vrstva

Poslední třetí vrstva má podobu dětské zimní bundy, oteplovaček nebo kombinézy. Tato vrstva má ochránit před vnějšími vlivy, jako je déšť, sníh nebo vítr. Materiál tedy musí být větruoodolný a voděodolný. Zároveň je ale třeba, aby uměl odvádět vlhkost z první a druhé vrstvy. Mezi praktické prvky třetí vrstvy patří například reflexní části, sněžný pás u bundy, odepínací kšandy u kalhot nebo gumy na nohavicích přes botu.

U oblečení typu třetí vrstvy se hodnotí jak vodní sloupec, tak i hodnota prodyšnosti a oděruodolnosti. Tyto hodnoty by měly být uvedeny na štítku oblečení. Vybíráte-li dětskou zimní bundu, lyžařské kalhoty nebo kombinézu, sáhněte po tom, co má vodní sloupec o hodnotě minimálně 3000 mm a prodyšnost 3000.

Při nákupu dětského zimního oblečení můžete zohlednit i vlastnost, jakou je výše zmíněná oděruvzdornost. Jedná se schopnost oblečení odolávat mechanickému opotřebování oděrem. A to je věc, která se při dětských hrách určitě hodí.

pexels-janko-ferlic-744790

spacak (6)

Kilpi Ciri-jg

spacak (7)

Husky lyžařské kalhoty Gilep Kids br.

Pokrývka hlavy a krku a rukavice

Velká část tepla z těla odchází v oblasti hlavy a končetin, proto nepodceňujte ani výběr pokrývky hlavy, nákrčníku, rukavic a obuvi. Co se týká čepic, i ty je možné vrstvit. Jako první vrstva může být tenká funkční čepice a na ní pletená čepice. Čepice v každém případě musí na hlavě dobře sedět a pokrývat celé čelo i oblast uší. Velmi praktické jsou zimní dětské kukly, které zároveň chrání hlavu i krk. Dětská funkční kukla má dále výhodu, že neklouže a dobře se vejde i pod lyžařskou helmu.

Nákrčník by měl ke krku dobře přiléhat, hřát o zároveň odvádět případný pot. Šikovný je nákrčník opatřený zdrhovadlem, který děti můžou při úplném stažení šňůrky použít i jako čepici. Dětské zimní rukavice vybírejte nepromokavé – ošetřené zátěrem nebo opatřené membránou. Snadnější navlékání umožní zimní rukavice se zipem na horní straně. Doporučit můžeme také zimní dětské rukavice delšího střihu s gumičkou po obvodu.

spacak (8)

Kilpi Otis-j

spacak (9)

Kilpi Palmer-j

spacak (10)

Unuo Fleecový nákrčník

spacak (11)

Kilpi ROBBER-J